El president de la Generalitat, Artur Mas, va confirmar ahir que Catalunya suprimirà totalment l'impost de successions tot i que mantindrà el de donacions. En roda de premsa després del Consell Executiu extraordinari en què es va aprovar el seu pla d'austeritat, Mas va assegurar que, malgrat que la Generalitat retallarà les despeses, no suprimir Successions faria perdre credibilitat al Govern perquè era una de les seves principals promeses electorals.

Alhora, va explicar que mantindrà l'impost de donacions perquè va recordar que els últims anys ja s'havia reduït molt, i el seu govern no es planteja eliminar cap impost més. Mas va justificar l'eliminació de l'impostos de successions per evitar un «degoteig legal» de diners de Catalunya a altres comunitats autònomes per evitar pagar aquest impost, de manera que, segons la seva opinió, la supressió compensa les fugues de capital.

El president de la Generalitat es va comprometre a no apujar cap impost, i ha argumentat que la «moderació fiscal» és una de les vies per les quals aposta el seu Govern per estimular l'economia catalana.

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va calcular que, amb la supressió de Successions, les arques públiques deixaran d'ingressar entre 350 i 400 milions d'euros, una disminució dels ingressos que serà «gradual» en els pròxims dos anys.

Mas-Colell va recordar que el passat Govern ja va fer una modificació substancial d'aquest impost que va suposar la reducció a la meitat del que fins aleshores recaptava l'administració catalana.

CCOO s´hi posiciona en contra

El secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, va qualificar d'«inadmissible» que la Generalitat acabi per eliminar totalment l'impost de successions, mesura que precisament el govern de CiU ha plantejat en el marc del pla d'austeritat.

En un comunicat, Gallego considera que l'anunci que va fer ahir el Govern català «és una greu irresponsabilitat» i «una gran contradicció» ja que «s'està parlant de reduir la despesa pública i al mateix temps mantenir els privilegis per als més rics».

Segons el parer del líder de CCOO, hauria estat justificat un millor tractament fiscal per a les herències modestes «però no la indiscriminada eliminació de l'impost de successions» perquè representa, segons els seus càlculs, una reducció d'ingressos d'uns 400 milions d'euros per a la Generalitat.

De la seva banda, la Plataforma per a la fiscalitat justa, ambiental i solidària va denunciar també que l'eliminació de l'impost de successions s'hagi aprovat en el marc d'un pla d'austeritat, sobretot tenint en compte que aquest ja va patir una important reducció al juny de 2010.

Segons la plataforma, en aquests moments només havia de pagar aquest impost un 6% de la població, cosa que correspon a les persones amb els recursos més alts, per la qual cosa la mesura presa pel govern de CiU «resta credibilitat» al pla d'ajust.