El Govern català va aprovar ahir el nomenament d'Andreu Joan Martínez Hernández, fins ara cap del servei de gestió administrativa de l'Institut de Seguretat Pública, com a substitut de Joan Delort, encara que el seu càrrec no serà de secretari de Seguretat sinó de menor rang, de director general.

El nomenament d'Andreu Joan Martínez Hernández, que completa l'organigrama polític en el Departament d'Interior, s'ha produït gairebé dos mesos després que el conseller Felip Puig anunciés que havia decidit situar l'alcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo, com a secretari de Seguretat, en substitució de Joan Delort.

No obstant això, després de setmanes de posposar el nomenament, i amb la renúncia final de Crespo adduint motius personals, Puig ha optat finalment per Andreu Joan Martínez, que des de 2002 exercia com a cap del servei de gestió administrativa de l'Escola de Policia.

El nomenament d'Andreu Joan Martínez ha vingut acompanyat d'una reestructuració de l'organigrama del Departament d'Interior, de manera que l'antiga Secretaria de Seguretat passa ara a tenir rang de Direcció General.

D'aquesta forma, de la nova direcció general d'Administració de Seguretat dependran la Subdirecció General de Seguretat Interior, la Subdirecció General de Coordinació de la Policia de Catalunya, la Subdirecció General d'Espectacles Públics i Activitats Recreatives i el Gabinet de Seguretat.

L'arribada d'Andreu Joan Martínez a Interior comporta el relleu de Joan Delort, un expert en l'àrea de Seguretat que porta des de l'any 2001 en la conselleria, on ha sobreviscut als consellers Xavier Pomés (CDC), Núria de Gispert (UDC), Montserrat Tura (PSC) i Joan Saura (ICV).

Elogis a Delort

El portaveu del govern, Francesc Homs, va fer un clar elogi a la figura de Delort -com ha fet en reiterades ocasions el conseller Felip Puig-, al subratllar que ha contribuït a mantenir la "dignitat" dels Mossos d'Esquadra durant els últims "anys delicats", en referència al pas de Joan Saura per la conselleria. En qualsevol cas, com ja va anunciar el mateix Felip Puig, Delort seguirà en la conselleria com a assessor personal del conseller per un temps encara per concretar.

També Homs va atribuir als dos mesos d'experiència de Puig en Interior la seva decisió de suprimir la Secretaria de Seguretat, que volia entregar a Crespo, per una direcció general de menor rang.

Entre les seves funcions figuren impulsar les polítiques públiques en matèria de seguretat, coordinar la tècnica operativa de les policies locals, les actuacions relatives a seguretat privada, el control de la violència en els espectacles esportius i en la lluita contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l'esport i supervisar les actuacions sobre l'ús de dispositius de videovigilància.

Nascut a Barcelona el 1964, Andreu Joan Martínez és llicenciat en dret. Fins ara, a més de l'Escola de Policia, també era formador intern de funció jurídica de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, formador titular de l'Aula Virtual de l'Escola d'Administració Pública i professor de Dret Administratiu de la UPF.