L'impost de successions i la intenció del Govern de voler eliminar-lo en breu segueix donant de què parlar als partits de l'oposició. Amb el rebuig de PSC, ERC i ICV-EUiA, i el suport del PP, tots els partits han entrat a valorar l'anunci fet pel portaveu de l'Executiu, Francesc Homs. Des d'ICV veuen 'immoral' la supressió de la taxa, i el PSC avisa que no està disposat a acceptar 'retallades simultànies en despeses i ingressos' i reitera que això afectarà a la seva negociació del pressupost. En sentit contrari, el PPC pressiona perquè l'eliminació s'apliqui amb celeritat i demana que la mesura tingui caràcter retroactiu des de gener del 2010.

Des del PSC, el president del grup parlamentari, Joaquim Nadal, ha retret al Govern que 'no es poden retallar simultàniament despeses i ingressos'. 'És un mal principi pressupostari. Si es fa així, la possibilitat de quadrar els pressupostos, recula', Ha explicat el socialista. És per això, que Nadal ha dit que a hores d'ara 'queda clar i sense fissures' que el PSC 'no abonarà cap retallada de despeses que vingui acompanyada d'una retallada dels ingressos', en clara referència a la possibilitat de tancar les portes a la negociació dels pressupostos amb el Govern. En aquest mateix sentit, Nadal ha denunciat el 'joc perillós' de CiU en dir, segons el PSC, que els socialistes 's'allunyen de la centralitat' estant en contra de l'eliminació de l'impost de successions aquest any'. 'No demanem que no incompleixin la seva promesa electoral, però que no ho facin ara', ha reiterat Nadal.

Per la seva part, la portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, ha lamentat que el Govern estigui disposat a fer una llei per suprimir successions. 'És un anunci immoral i injust que amb la situació actual d'incertesa i de retallades amb la necessitat de sacrificis la prioritat en el compliment de les promeses electorals sigui fer un favor a les herències de 2 milions d'euros i tancar una planta del clínic per a fer operacions de genoll', ha indicat. 'És injust i immoral i és el món a l'inrevés', ha reiterat.

El parlamentari de Ciutadans Albert Rivera s'ha mostrat contrari a eliminar l'impost de successions ja que, al seu parer, 'tal i com deia l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, això no toca'. Ha afirmat que, en ple coneixement de les retallades, no és el moment de fer desaparèixer 400 milions d'euros de les arques públiques i que és un debat que s'ha de fer 'en un estat de recuperació econòmica i de vaques grosses'. A més, ha considerat que no s'ha de prendre aquesta decisió ja que 'no és un moment legítim ni moral' en que s'estan aplicant unes retallades als drets socials i ha demanat a Artur Mas 'coherència'.

Enric Millo, portaveu al parlament del PPC, ha insistit des d'un punt de vista molt diferent en que el seu grup parlamentari porta des del 99 demanant la supressió de l'impost i ha emplaçat al Govern a deixar els anuncis de 'bombo i plateret' i aprofitar la proposició de llei que el PPC va presentar al Parlament 'per no perdre més el temps' prorrogant la qüestió. Sobre aquets punt els populars reclamen també al president que l'abolició s'apliqui amb un caràcter retroactiu que parteixi de gener del 2010. Tanmateix Millo ha recordat al president Mas que el seu compromís electoral també implicava l'abolició de l'impost de donacions i que pel seu grup aquesta promesa és un 'condicionant clar' de cara a la negociació dels pressupostos.

D'altra banda, el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha recomanat al PSC que en lloc d'estar amatent a les declaracions de Jordi Pujol, podria estar-ho amb les que fan membres del seu partit, en referència a les afirmacions del socialista Ernest Maragall apostant per una renovació de la direcció del partit.

Turull ha reiterat l'argument que ja ha defensat el portaveu del Govern, Francesc Homs, en el sentit que el gran debat dels pressupostos no ha de ser l'impost de successions, com pretén el PSC, sinó els 1.450 MEUR del fons de competitivitat que l'Estat deu a Catalunya. 'Aquesta creuada que ha fet el PSC amb l'impost de successions és per dissimular el paper que estan tenint de complicitat amb el fet que el govern espanyol no compleixi amb el finançament', ha al·legat. El portaveu de CiU ha demanat al president del grup socialista, Joaquim Nadal, que destini un 10% de l'obstinació que demostra amb l'impost de successions a reclamar a Madrid el fons de competitivitat.