El conseller d'Interior, Felip Puig, va admetre que el dispositiu policial de dimecres es va quedar "curt" i que hi va haver "insuficiències" en protegir l'entrada de diputats al Parlament, encara que va negar errors de previsió, i va afirmar que seran identificats els qui van assetjar els parlamentaris.

En una roda de premsa l'endemà dels incidents, en què diversos diputats van ser atacats per "indignats" que tractaven d'impedir-los l'accés al Parlament, Puig va indicar que els Mossos d'Esquadra no van actuar amb més duresa contra els violents per evitar un "mal major".

El conseller va assegurar que entre els "indignats" hi havia "professionals de l'incident" que van actuar com una "guerrilla urbana" i que tenien unes "ganes ferotges" que es deslligués "una batalla campal".

També va subratllar les dificultats de l'operatiu, ja que els Mossos d'Esquadra -que en els moments àlgids van desplegar 600 agents- havien de protegir un perímetre de quatre quilòmetres assetjat per unes 3.000 persones.

El conseller d'Interior va apuntar, això no obstant, que van aconseguir els dos objectius principals, que eren que ningú no entrés sense permís al Parc de la Ciutadella, on es troba la seu parlamentària, i que el ple pogués celebrar-se amb normalitat.

Crítiques de l'oposició

La majoria de grups de l'oposició van comparèixer ahir per censurar l'operatiu policial, amb l'excepció del PPC, que no va entrar a valorar l'operatiu i va centrar les seves crítiques durant la sessió de control en els manifestants.

El portaveu parlamentari del PSC, Miquel Iceta, va demanar la compareixença al Parlament del conseller d'Interior, Felip Puig, perquè expliqués el dispositiu policial desplegat per protegir els diputats dels "indignats", que segons el parer del PSC va ser "clarament insuficient".

En roda de premsa al Parlament, Iceta va avalar, això no obstant, els mitjans de transport usats per "garantir" que el ple se celebrés amb la "màxima normalitat", en al·lusió als helicòpters que van transportar el president català, Artur Mas, i el cap de l'oposició, Joaquim Nadal, entre d'altres dirigents, fins al Parlament.

De la seva banda, el diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch va anunciar que havia entrat un escrit a la Mesa del Parlament perquè sol·liciti, com a institució afectada, un informe a la conselleria d'Interior sobre el dispositiu policial, del qual va dir que va ser un "operatiu mal dissenyat".

La portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, va manifestar que "no es va poder evitar que dues o tres mil persones posessin en escac i mat a tot un Parlament", cosa que segons la portaveu republicana hauria de "poder-se controlar".

Pel seu costat, el secretari general de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), Uriel Bertran, va denunciar que els diputats del seu grup no van rebre informació d'Interior "en cap moment" i que hi va haver "carències greus en el dispositiu policial que hauria d'haver evitat el contacte directe amb les persones".

Finalment, el president de Ciutadans (C's), Albert Rivera, es va congratular que s'"anunciïn imputacions a les persones que van fer actes violents" i va demanar que "també hi hagi imputacions a aquells que van incórrer en el delicte d'intentar evitar que se celebrés una assemblea legislativa".

La compareixença

El conseller d'Interior, Felip Puig, compareixerà a petició pròpia en comissió parlamentària després que l'oposició censurés l'operatiu policial planificat davant de les protestes dels violents per bloquejar l'accés al Parlament i l'acusés de no garantir la "integritat física" dels diputats i els treballadors de la Cambra.

Tal com havia anunciat, el conseller es va reunir a la tarda amb representants dels grups parlamentaris, amb els quals va departir sobre els aldarulls protagonitzats pels manifestants i sobre l'operatiu policial.

Al marge que PSC i ERC sol·licitessin la seva compareixença, el conseller presentarà avui la sol·licitud, tot i que ja ha assegurat que hi havia unes "ganes ferotges de batalla campal" entre els indignats i va admetre que hi va haver alguna insuficiència en algun punt perquè no es va poder garantir a cada moment la integritat dels diputats quan accedien al recinte.