El president de la Generalitat, Artur Mas, vol promoure un tribut "temporal de caràcter progressiu" que gravi les grans fortunes en un moment en què, segons va assenyalar, és necessari un esforç més alt d'aquells que més tenen.

Encara que no va detallar les característiques del gravamen durant la seva intervenció en el Debat de Política General que va arrencar ahir en el Parlament, va defensar que aquest tribut haurà de "respectar el principi d'equitat" i estarà dissenyat de manera que el cost de la seva aplicació no en faci minvr la recaptació.

Mas, que va fer un retrat cru de la situació de les finances catalanes, va defensar que la crisi impedeix que el Govern pugui rebaixar la pressió fiscal en els pròxims mesos, així que va reconèixer que el 2012 no es rebaixaran els impostos que l'anterior govern tripartit va incrementar el 2010.

"Entenem que mentre duri l'etapa d'ajust de la despesa no podem retornar les tarifes d'aquests impostos al nivell anterior de l'increment", va assenyalar, encara que va defensar la pràctica supressió de l'impost de Successions portada a terme aquest any per evitar la discriminació fiscal i per ser un compromís programàtic de CiU.

Política econòmica

Les dificultats econòmiques i la necessitat d'ajustos van protagonitzar els primers compassos del discurs de Mas, que va exalçar el treball de l'Executiu que lidera "per controlar i reduir el fort desequilibri" de les finances de la Generalitat.

Com a mostra de la precarietat econòmica de l'Administració catalana, va recordar que l'única partida pressupostària que creixerà el 2012 serà la destinada a finançar els interessos del deute, que escalarà fins als 2.224 milions d'euros, 766 més que aquest any.

Per això, va demanar implicació i comprensió a professors i professionals sanitaris davant els ajustos més polèmics, i que amenacen amb un 'tardor calenta' de protestes en sectors com la sanitat i l'educació.

En el cas de la sanitat pública, Mas va explicar que el 2010 la despesa real va superar en més de 850 milions d'euros el pressupost autoritzat pel Parlament, una situació "insostenible" que cal corregir, encara que es va comprometre a fer-ho sense posar en perill la qualitat i les prestacions del servei.

Encara que no en va concretar gaires, el president va presentar una bateria de mesures que el Govern pretén impulsar aquest curs; la majoria, per superar la crisi i tornar a generar ocupació.

Així, va apostar per facilitar l'accés al crèdit de les pimes, emprendre una simplificació burocràtica que faciliti l'activitat econòmica, un nou model per a la formació professional i un projecte de llei de la Ciència que serveixi de referència per a la investigació a Catalunya.

A més, va advocar per reestructurar l'oferta d'estudis universitaris, i va esbossar una pujada dels preus en la matrícula de les universitats públiques catalanes, encara que no va detallar la proposta.

El president va fixar entre els seus objectius tirar endavant en el termini d'un any una llei de governs locals que promogui una estructura administrativa "més racional i eficient", així com l'elaboració d'una llei electoral catalana.

Mas també va avançar que el Govern portarà al Parlament la llei del sistema de policia de Catalunya, així com l'elaboració d'un nou Codi Ètic per a la policia catalana "que compti amb la participació de totes les institucions, el consens dels òrgans policials, sindicats i de tota la societat".

L'Executiu català enviarà també a la cambra una modificació de la Llei del Codi de Consum, que "situarà com a clàusula abusiva la fixació dels interessos de demora quan superin en 2,5 vegades l'interès legal dels diners".

Defensa del català

Després de la sentència judicial que qüestiona el model educatiu d'immersió lingüística, Mas va fer una encesa defensa de l'estatus "jurídic, social i nacional de la llengua catalana davant dels atacs que se li puguin fer tant des de l'exterior com des de l'interior del país", i per fer-ho, no dubtarà a demanar la complicitat de la societat civil.

Després de demanar als partits polítics una actitud de consens per aprovar una llei electoral que ?"garanteixi l'adequada representació del conjunt del país", també va anunciar que farà una campanya per incrementar l'ús del català als tribunals, i s'elaborarà un ?manual de bones pràctiques per usar a l'àmbit jurídic aquesta llengua.

El president de la Generalitat també va admetre que durant els últims anys l'autogovern havia avançat i s'havia consolidat, però hi havia "amenaces que contínuament" ho qüestionaven. Segons Mas, la possibilitat que l'Estat canviï d'actitud cap a Catalunya "s'ha esvaït gairebé, convertint-se en una utopia".

Malgrat que no va defensar la independència, sí va assegurar: "Tot ens condueix a una escala més global, a un món més interdependent i interconnectat. Caldran noves cessions de sobirania per part dels poders estatals".