El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha demanat a les entitats socials que "no s'exagerin les tintes" quan parlen dels índex de pobresa a Catalunya perquè això "porta a un pessimisme general". En una entrevista a l'agència ACN, el conseller va reconèixer que la situació és "difícil", però va afegir que "Catalunya està preparada perquè té un teixit social que altres llocs no tenen". Cleries va defensar que la lluita contra la pobresa és una de les prioritats del Govern i que després de les eleccions generals presentaran les conclusions del grup de treball que des de l'abril estudia aquest àmbit i que inclourà "compromisos" i mesures que emprendran diversos departaments del Govern.

Davant de l'anunci que el març unes 170.000 persones deixaran de rebre cap tipus de prestació i l'alerta de moltes entitats que les bosses de pobresa augmentaran i que hi ha un risc de fractura social, Cleries ha assegurat que la situació és difícil però confia que Catalunya té les eines necessàries per poder superar-la. Per això va asseverar que "determinades paraules és millor no utilitzar-les". "És cert que hi ha una situació de risc, però de risc d'exclusió social i no d'altres paraules que s'utilitzen", va declarar en l'entrevista.

El conseller es va referir també a les paraules del coordinador de Catalunya de Creu Roja, Enric Morist, que en el marc de la presentació d'una campanya contra la pobresa va assegurar que s'estava vivint una situació "sense precedents" des de la postguerra. El conseller ha contestat: "Compte perquè en l'actualitat tenim més capacitat de resposta".

Cleries ha defensat que tant l'administració com les entitats estan atentes a la realitat que s'està vivint i estan "treballant bé" per contenir-la i confia que seguir en aquesta línia de treball i la bona col·laboració amb el tercer sector i la resta d'administració permetrà fer front a la situació.

En aquest sentit, va destacar el paper que juguen les entitats i va reivindicar que Catalunya té un teixit associatiu "que no tenen a altres llocs". "La situació és difícil sí, però tenim una societat amb capacitat de resistència, hem tingut moltes situacions dolentes d'aquest estil i ens n'hem sortit perquè Catalunya està preparada perquè tenim un teixit social que en altres llocs no tenen", va sentenciar.

Pla contra la pobresa

El conseller va explicar que una de les vies per avançar és l'aprovació d'un pla nacional contra la pobresa, com es va acordar al Parlament. Abans d'arribar fins aquest document, el grup de treball contra la pobresa que treballa des d'abril presentarà després de les eleccions generals el seu document de conclusions.

Cleries va avançar que les propostes que farà aquest grup van "en una línia molt transversal" i seran "el punt de partida" del pacte. El text marcarà les prioritats a seguir per lluitar contra la pobresa de cara al futur però també inclourà "mesures que es podran acordar de forma urgent" de cara al 2012, així com "compromisos" a que arribaran els diversos departaments de la Generalitat.

Durant el 2011, el Departament ha destinat 115 milions d'euros a la lluita contra la pobresa i l'exclusió social. En aquest sentit, el conseller de Benestar Social i Família va defensar que una de les prioritats ha estat mantenir les partides bàsiques. Darrerament aquest pressupost es va ampliar amb un milió d'euros que s'ha destinat a les entitats "que estan més a la trinxera" com Càritas, Creu Roja, la Fundació Arrels, el Casal d'Infants d'Acció Social i la Fundació Surt, entre d'altres.

En el marc d'aquesta lluita contra la pobresa, el Govern també prepara una acció ciutadana similar a La Marató de TV3 que es celebraria a mitjans del mes de març i que introduiria la idea que no només es pot col·laborar aportant diners sinó també temps per participar en els projectes que porten a terme les diferents entitats. "Nosaltres no dimitim de la nostra responsabilitat però creiem que el moment excepcional requereix de la resposta de la ciutadania", va declarar.

Rèplica del PSC

La diputada del PSC i portaveu socialista a la comissió de Benestar Social i Família, Eva Granados, va replica ahir mateix les afirmacions de Cleries. Segons ella, les entitats no exageren, sinó que simplement constaten una situació real que hi haa Catalunya, on hi ha, va dir, més atur, pobresa i desigualtat. La diputada socialista va reclamar al conseller de Benestar Social i Família que superi la fase del "màrqueting i la declaració" i que passi a l'acció, és a dir, que "faci polítiques socials i que posi a disposició de les entitats i els ajuntaments recursos públics per ajudar els més desfavorits". Granados va denunciar que a l'agreujament de la situació s'afegeix la retallada que ha fet el Govern en la PIRMI, cosa que "ha creat més desigualtats".