L'Institut Català de la Salut (ICS) deu 15 milions d'euros en concepte d'"interessos de demora" als seus proveïdors, xifra que suposa una quantitat més gran que la del capítol d'inversions, que el 2010 era de 13 milions d'euros.

En aquest sentit, el director d'Economia de l'ICS, Salvador Cardona, va assenyalar que actualment la institució paga amb un retard de 200 dies a proveïdors farmacèutics i de material, entre d'altres. Els problemes de les arques públiques de la Generalitat i de la Conselleria d'Economia en concret per la baixada de recursos són la causa de la demora.

"El que voldríem és pagar en un termini raonable i no fer aquesta quantitat més gran" a conseqüència de plets o més interessos, va explicar el directiu, que tanmateix va subratllar que l'ICS no paga directament els seus proveïdors, sinó que el Departament d'Economia.

L'any passat l'ICS va disposar d'un pressupost de 3.000 milions d'euros, mentre que enguany l'ha reduït un 10% com a conseqüència de les retallades que l'han deixat en 2.770 milions.

Precisament sobre els pressupostos, Cardona va assenyalar la "forta pressió" que té l'ICS per tancar els comptes d'enguany segons el que s'ha pressupostat.

Acomiadament d'interins

Sobre el capítol de personal, en què la institució vol estalviar 45 milions d'euros, el director d'Economia de l'ICS va indicar que una falta d'acords amb els cinc sindicats de la Taula Sectorial provocaria un "problema important" i una consegüent política d'acomiadaments de personal interí.

L'ICS, que gestiona actualment vuit hospitals de referència i 285 equips d'atenció primària (EAP) ? -450 centres d'atenció primària (CAP)- és l'empresa pública més gran i ocupa 41.000 treballadors, dels quals més de 10.000 són interins.

D'altra banda, Cardona va participar la setmana passada en la XVIII Trobada Sanitària de l'IESE, en què el president de l'ICS, Josep Prat, va anunciar que el nou model descentralitzat de la institució permetrà que els centres puguin establir aliances i sinergies amb altres centres del territori, com actualment fan els centres concertats.

Reprogramació de 800 cites

Els vuit hospitals públics de l'Institut Català de la Salut han reprogramat unes 800 cites per avui dilluns, entre consultes i proves ?diag?nòstiques, després de la directriu de l'entitat que va demanar que els hospitals funcionessin com un festiu durant cinc dies laborables abans d'acabar l'any.

En aquest sentit, el director d'Afers Assistencials de l'ICS, Jaume Benavent, va assenyalar que totes aquestes cites s'han hagut de reprogramar a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, ja que a la resta ja s'havia previst la reducció d'activitat pel dilluns i no s'havien programat cites.

Benavent també va defensar la bondat d'una mesura que "s'aplica als hospitals de Catalunya de manera habitual", ja que d'aquesta manera és possible que els sanitaris concentrin part dels seus dies festius en dates concretes per poder guanyar eficiència.

Amb aquesta mesura l'ICS calcula que estalviarà al voltant d'un milió d'euros, i va justificar que tradicionalment en vigílies de festius o en dies de pont es produeixen fins a un 40% d'absències en les visites programades.

"La realitat demostra que hi ha determinats dies de l'any que a la gent no li va bé anar al metge", va assenyalar Benavent, qui va assegurar que la mesura no representarà una disminució global en les visites anuals que es realitzen, sinó tan sols una reorganització.

"Dificultats" per enguany

En tot cas, Benavent va reconèixer que emprendre la concentració en els mesos restants de l'any ha comportat "dificultats" organitzatives per reprogramar visites i un "cert malestar" en els professionals i alguns pacients.

Per aquesta raó, ha calgut "flexibilitzar" l'aplicació de la mesura en alguns casos, com el del Vall d'Hebron, on la direcció del centre ha accedit que els sanitaris no estiguin obligats a utilitzar els seus festius en els dies de reducció d'activitat previstos al desembre.

"Ho planificarem més adequadament per al pròxim any", va assegurar el director d'Afers Assistencials.