El conseller de Salut, Boi Ruiz, va plantejar ahir una pòlissa obligatòria de salut a partir d'un determinat nivell de renda. Ruiz ho va dir durant la inauguració d'unes jornades sobre la sanitat a Catalunya organitzades per la patronal Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES). El conseller ho va emmarcar en reformes del sistema sanitari en l'àmbit de l'Estat. "A nosaltres ens agradaria obrir un model assegurador diferent, seríem partidaris de models molt més europeus on hi hagués una pòlissa bàsica d'obligada assegurança per aquells que tenen un determinat nivell de renda, una pòlissa catastròfica", va declarar.

Posteriorment, en un comunicat, el Departament de Salut va assegurar que el Govern en cap cas "està considerant un model de finançament com aquest per als serveis sanitaris públics de Catalunya". Segons aquest comunicat, Ruiz "ha comentat un dels models possibles, el d'Holanda, on existeix una pòlissa obligatòria en funció del nivell de renda", però que "en cap cas Ruiz ha dit que el Govern" estigui considerant un model com aquest "per als serveis sanitaris públics de Catalunya".

Fonts de Salut van assegurar que aquesta pòlissa sanitària obligatòria "no és a l'agenda" de l'executiu català i que Ruiz parlava com a expert de la matèria en el context d'unes jornades de l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES) celebrades a Esade.

Ruiz va emmarcar aquests plantejaments en unes reformes en l'àmbit de l'Estat i va dir no ser "gaire optimista", ja que va posar en dubte que el Govern espanyol, que és qui hauria de prendre una decisió com aquesta, tingui aquest debat entre les seves prioritats.

D'altra banda, el conseller va afirmar, durant les jornades, que en l'àmbit sanitari els pròxims dos anys serien "difícils" a l'Estat, tot i que "a Catalunya segurament hem guanyat un any". "Espanya tindrà una dinàmica en aquests dos propers anys més complicada", va dir, "perquè aquest primer any serà dur en el conjunt de l'Estat, també serà dur a Catalunya".

Censura de l'oposició

L'oposició en el Parlament va censurar la idea plantejada pel conseller de Salut, Boi Ruiz, d'emprendre una reforma del sistema sanitari en la qual els ciutadans, a partir d'un determinat nivell de renda, haurien de contractar obligatòriament una pòlissa.

En roda de premsa en el Parlament, la portaveu adjunta del PSC en la Cambra Laia Bonet va afirmar que la proposta és un globus sonda que constitueix una "falta de responsabilitat" de qui és el responsable de la sanitat catalana.

Els socialistes creuen que Ruiz està oferint una imatge "erràtica" del departament en fer una proposta per després matisar-la, i asseguren que "o el conseller va per lliure", o es tracta d'una proposta àmpliament avalada pel Govern que només s'atreveix a formular ell.

La presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, va assenyalar que no és partidària d'assegurances obligatòries, però va afirmar que estudiaran l'impacte econòmic de la mesura encara que va assenyalar que no creia que fos un estalvi gaire gran tenint en compte que pòlisses privades i sanitat pública ja conviuen actualment.

També va expressar les seves crítiques ICV-EUiA que, a través del seu portaveu en la Cambra, Dolors Camats, va advertir que la proposta del conseller trencaria la universalitat del sistema i que només aconseguiria "la degradació del model".

Per la seva banda, la portaveu d'ERC, Anna Simó, va afirmar que si el conseller de Salut, Boi Ruiz, es permet fer aquestes propostes es demostra que el Govern sí té marge per negociar els comptes les de 2012 malgrat la situació econòmica adversa.

També va parlar de globus sonda el líder de C's, Albert Rivera, que veu "covard" que el conseller plantegi aquestes qüestions en debats aliens al Parlament, i encara no hagi portat a la Cambra un pla global sobre la sanitat catalana.

D'altra banda, la ministra de Sanitat, Leire Pajín, va demanar al president electe del Govern, Mariano Rajoy, que "no consenti" que el conseller Boi Ruiz dugui a terme les reformes sanitàries que ha proposat.