anit els regidors del grup municipal Ara Reus - una escissió de CDC - varen demanar, en roda de premsa, la dimissió de Josep Prat Domènech de la seva condició de director general d'Innova, un immens holding municipal, sorgit de la sanitat pública. Té un pressupost de 335 milions d'euros (55. 610 milions de pessetes) tres vegades superior al de la resta de l'Ajuntament, 111 milions d'euros.

Atès que Prat també és president de l'Institut Català de la Salut (ICS), així com l'home fort de la conselleria de Salut i l'autèntic artífex de les retallades sanitàries, aquell fet representa un nou sotrac important, respecte a tota la política catalana.

Divendres passat, un regidor de la CUP ja havia anunciat públicament la intenció de dur a terme accions judicials contra Innova, centrades en la gran opacitat de la gestió de Prat. El seu anunci consta en l'acta del consell d'administració d'Innova.

Prat està afectat per possibles incompatibilitats o possibles conflictes d'interessos. També és director general, per nomenament, municipal, però sense el pertinent concurs, de tot l'ajuntament de Reus, així com membre del consell d'administració de la multinacional USP, la més important empresa privada de sanitat d' Espanya, present a Girona, a Barcelona i en altres localitats.

En privat, Prat ha afirmat que les superposició de càrrecs era coneguda pel president Artur Mas des del primer moment. Mas també el va designar membre del seu consell assessor en matèria de sanitat. Tot plegat està afectat per opacitats al·lucinants. Per exemple, Josep Prat no ha presentat, malgrat que ja ha acabat el termini en què estava obligat a efectuar-ho, la certificació de la seva liquidació de renda personal corresponent al 2010. Prat també és accionista de la immobiliària Wanplais.

Sempre en privat, Prat ha afirmat que de l'ICS només cobra dietes, mentre que una de les raons del seu conflicte a Reus rau en que els regidors d'aquell municipi -que han d'aprovar el balanç d' Innova- ignoren quant cobra Prat del holding esmentat. Aquest monumental holding acaba de reconèixer un endeutament de 202 milions d' euros (33.532 milions de les antigues pessetes). Com ja va exposar diumenge DdG, aquest endeutament estaria molt parcialment "apalancat" (un barbarisme en català, que no té res a veure amb avalar) de manera com a mínim insegura i incerta.

Precisament va ser una declaració de Prat sobre la situació econòmica d' Innova respecte a l'Ajuntament de Reus que ha generat la petició expresa de dimissió per part del grup municipal "Ara Reus". En efecte, sempre segons aquest grup, Prat va declarar que l'ajuntament de Reus devia a Innova 12 milions d' euros (1.992 milions de pessetes), cosa que, segons un regidor de Reus Ara, Jordi Cervera, "és una falsedat".

Cervera ha manifestat a DdG que "la veritat és que a Innova hi ha un forat que encara no estem en mesura de precisar, perquè l'Ajuntament, malgrat que un dictamen del secretari general que ens dóna suport, no ens facilita informació, la qual la llei ens dóna dret - i fins i tot en hi obliga - a conèixer. Per exemple, no crec que ningú sàpiga el sou de Prat a Innova, excepte l'alcalde, Carles Pellicer (CiU). Però sospitem que és immens i que té un contracte blindat".

Per la seva banda, una font de la Generalitat ha manifestat que quan Prat va ser designat director general del Servei Català de la Salut, sota Jordi Pujol, també va requerir una compensació fora de tota norma. La font afegí que intentarà aconseguir-ne dades precises.

En el si d'Innova hi ha empreses i operacions que ara interessen als regidors de l'oposició. Destaquen el cas de la inefable empresa "Shirota Functional Foods" (que només té d'estranger el nom) de la que va ser president Carles Manté, un antic dirigent de la sanitat concertada, a la comarca del Maresme. Manté tenia una estreta relació amb Josep Abelló, antic alcalde socialista de Reus i també antic dirigent del Consorci Sanitari de Catalunya. Alguns dirigents del PSC l'anomenaven el "Conxorxi", per proximitat lèxica amb el mot conxorxa.

Shirota Functional Foods manifestava voler investigar sobre aliments dits biofuncionals. Va rebre grans subvencions públiques i es va beneficiar d'una línia de crèdit tou. Conèixer la trajectòria d'aquesta empresa pot tenir un gran interès periodístic, com a molt mínim. Algunes incògnites poden ser d'un significat enorme, en un moment en que és obvia l'actualitat de la sanitat.