El ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, es va comprometre ahir amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, a basar el nou Pla Hidrològic Nacional (PHN) en criteris "científics" i "no polítics o territorials", segons va explicar el propi conseller un cop acabada la primera reunió que tots dos van mantenir a Madrid. Recoder va considerar que un pla de conca de l'Ebre basat en aquests criteris fa impossible plantejar un transvasament, i va recordar que Cañete havia afirmat també que no tenia cap intenció de plantejar un PHN "com el d'abans", en referència al que el govern d'Aznar va impulsar a la seva segona legislatura.

Segons va explicar Recoder a la roda de premsa després de la reunió, Arias Cañete es va comprometre a elaborar el pla de la Conca de l'Ebre que l'anterior executiu espanyol havia d'haver elaborat abans de finals del 2010. El Govern sospita que l'equip de Zapatero no el va fer perquè els compromisos de cabals aigües amunt no permetien garantir els mínims ecològics al tram final del riu, tal com obliga Europa.

Cap proposta

En canvi, Recoder no va posar sobre la taula l'alternativa del transvasament del Roine, malgrat que la Generalitat manté que és una opció a tenir en compte per plantar cara a sequeres de més de dos anys. "No podem descartar cap possibilitat", va dir Recoder després de recordar que el Roine "podria ser una via per resoldre algunes de les demandes futures de Catalunya i de comunitats més al sud". En tot cas, el conseller va assegurar que en la reunió "no hem parlat d'aquest tema. Segur que tindrem més ocasions per tornar a parlar d'aquests temes", va concloure.