El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va reclamar ahir al Govern que "ens deixi fer i no ens creï problemes" per poder implantar a Catalunya mesures de copagament sanitari que evitin el deteriorament del servei, després de qualificar de "tímides" les reformes introduïdes pel Govern.

Així ho va dir ahir en declaracions als periodistes, el mateix dia en què sortia publicat un article seu al diari El País, on proposava ampliar el copagament sanitari amb el cobrament de 5 euros per dia d'hospitalització i el pagament del 100% de les receptes pels treballadors amb rendes superiors a 100.000 euros, a més d'advocar per imposar taxes a vehicles de gran tonatge per l'ús de les vies.

Ahir, després de participar en una jornada d'empresaris, el conseller va assegurar "que és desesperador que Madrid no faci ni ens deixi fer", i va demanar al Govern que relaxi el marc normatiu que condiciona tant l'estalvi com els ingressos que poden aconseguir les autonomies en la gestió de serveis com la salut i l'educació. En aquest sentit, Mas-Colell va advertir que Catalunya "ja ha esgotat pràcticament el marge que té per actuar", després de les mesures d'estalvi empreses l'últim any i mig en l'àmbit de la sanitat.

En aquesta línia, va alertar que hi ha "inquietud" a Catalunya davant la possibilitat que la pressió que suposen els objectius de consolidació fiscal acabin per rebaixar la qualitat sanitària d'un sistema que ha estat sempre una de les banderes d'aquesta autonomia.

En l'article al diari madrileny, el conseller sostenia que l'ampliació del copagament sanitari és inevitable, i va assenyalar que els treballadors amb una renda superior anual a 100.000 euros "podrien" pagar el 100% dels medicaments i no només el 60% per la seva farmàcia. Així, va afirmar que el copagament cal per a la sostenibilitat del sistema, però també ho és que la universalitat quedi garantida: "Qui no pugui pagar, no ha de quedar sense protecció".

A més, va afirmar que Catalunya ha demanat que les mesures aprovades pel Govern incloguessin altres addicionals com una tarifa de 5 euros per dia d'hospitalització i que a la Generalitat li "va decebre" que no recollissin els seus suggeriments. També va fer referència a altres àmbits i assenyalava que veu "incomprensible" que no s'hi hagi introduït la eurovinyeta, una iniciativa europea que grava amb una taxa la utilització d'infraestructures viàries per part de vehicles de gran tonatge.

El PPC, obert a la proposta

Per la seva part, el PPC va obrir la porta a debatre la conveniència de pagar una part del cost de les estades als hospitals encara que va demanar al president Mas, que es preocupi més per les seves responsabilitats que per donar "lliçons" al Govern. "El cost de les estades als hospitals es pot debatre", va afirmar en declaracions a COMRàdio el portaveu dels populars catalans al Parlament, Enric Millo.

Respecte a la proposta que les rendes altes paguin el 100% dels medicaments, Millo va recordar que aquesta mesura ja va ser apuntada pel seu homòleg al Govern, el ministre Luis de Guindos. "Una persona que cobra més de 100.000 euros l'any, no pot tenir els mateixos avantatges socials que una persona amb una renda més baixa", va puntualitzar Millo.