La presidenta del PP Català, Alícia Sánchez-Camacho, va celebrar la dimissió de Josep Prat com a president de l'Institut Català de la Salut (ICS), encara que "arriba tard", i va demanat "responsabilitats polítiques, administratives i judicials" per possible "corrupció" en la sanitat pública catalana. Després de visitar les instal·lacions de Terral, un centre d'activitats solidàries al barri del Raval de Barcelona, la presidenta dels populars catalans va advertir que exigirà "anar fins al final" en la comissió d'investigació sobre sanitat que podria crear el Parlament. Per la presidenta del PPC "és necessària la màxima transparència, per evitar irregularitats i corrupcions en l'àmbit sanitari" i no han de permetre's "aliances entre CiU i PSC per tapar zones fosques" sobre la seva respectiva gestió sanitària.

Segons Sánchez-Camacho, cal evitar que es repeteixin "casos com el de Prat al capdavant de l'ICS, investigat per corrupció i amb diferents responsabilitats incompatibles entre elles". Sánchez-Camacho va acusar al Govern de CiU d'"emparar fins a l'últim moment" Prat, la dimissió del qual ha valorat "positivament".

D'altra banda, el govern català va trencar ahir una llança a favor del president de l'Institut Català de la Salut, Josep Prat assegurant que la seva gestió al front del proveeidor sanitari públic ha estat "del tot correcte" i va refusar que hi hagi judicis paralels. Ho va expressar el seu protaveu, Francesc Homs que va ressaltar que Prat és "innocent" mentre no es demostri el contrari i va demanar no sentenciar a una persona fins que no ho digui la justícia.

En qualsevol cas, Homs va indicar que si Prat ha dimitit és perque així ho ha demanat amb el propòsit de defensar-se "millor i de tot el que se li imputa que forma part d'una altre època on no hi havia l'actual govern de CiU".

"No és que no tinguem res a dir sobre la percepció de la gestió de Prat al capdavant de l'ICS sino és que ha estat del tot correcte", va afegir Homs. Prat va presentar el gener d'aquest any la seva dimissió com a conseller delegat del grup sanitari USP Hospitals i com a director general grup Innova, el holding d'empreses municipals públiques de l'Ajuntament de Reus.

Ambdues dimissions es van fer públiques després de la denuncia presentada per la CUP davant la Fiscalia de l'Audiència Nacional per "pressumpte prevaricació continuada" en els seus múltiples càrrecs en empreses públiques i privades i Prat la va justificar per la seva intenció de centrar-se a l'ICS, defensant la compatibilitat legal, legítima i "no excepcional" dels seus càrrecs.

El cas del holding Innova ha estat elevat també per la CUP a l'Oficina Antifrau de la Unió Europea per aclarir el destí d'almenys uns 600.000 euros dels fons europeus invertits durant els darrers anys a Reus.

Els metges ho celebren

El sindicat Metges de Catalunya (MC) va celebrar aquest divendres la dimissió de Prat per la seva investigació judicial, tot i que tem que el seu successor mantingui la voluntat de "minimitzar" l'empresa pública més gran de serveis sanitaris. En un comunicat, MC va definie Prat com el "braç executor de la política d'esmicolar i liquidar l'ICS", si bé ha criticat que l'estratègia general l'ordena la Generalitat i no és un capritx personal del president dimissionari.

El sindicat va recordar que sota la presidència de Prat, l'ICS ha incomplert els compromisos signats amb el personal per a la consecució de la productivitat variable per objectius i ha retallat un 50% les retribucions que perceben els metges per aquest concepte.

I el secretari general d'ICV, Joan Herrera va lamentar que el sistema sanitari estigui caracteritzat per "les retallades, el repagament i la corrupció".

A més, va criticar el "silenci" del president de la Generalitat, Artur Mas, i del conseller de Salut, Boi Ruiz, davant la dimissió del president de l'Institut Català de la Salut (ICS), Josep Prat, setmanes després de la polèmica per les seves vinculacions amb casos de suposada corrupció en la sanitat pública. En aquest sentit Herrerava assegurar que des de CiU es manté el mateix silenci que ja van practicar en el cas Palau, pel queva exigir la "transparència que fins ara no han donat".