El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, considera que les primàries per decidir el candidat a la presidència de la Generalitat haurien de ser un "revulsiu". De fet, Nadal ho considera així fins i tot en clau interna. I és que ha convidat aquells socialistes que asseguren estar descontents amb el primer secretari, Pere Navarro, i que pretenen construir un lideratge "des de la dissidència", a participar en les primàries. D'altra banda, Nadal també es mostra partidari que el PSC assumeixi que el mapa polític català s'ha mogut cap a postulats més independentistes i creu que s'hauria d'encabir aquesta sensibilitat, encara que fos de forma "minoritària".

La direcció del PSC va encarregar fa uns mesos la redacció del reglament de les eleccions primàries obertes a la ciutadania que hauran d'escollir el candidat a la presidència de la Generalitat. Gairebé tothom al partit veu amb bons ulls aquesta iniciativa i tots esperen que sigui una empenta preelectoral. Però la major incògnita se situa en quants candidats concorreran i qui seran. De fet, a hores d'ara, ni tan sols el primer secretari, Pere Navarro, ha confirmat si vol participar o no en aquest procés. En aquest sentit, Joaquim Nadal explica que el líder del PSC "va dir que es volia presentar", però reconeix que ha de ser una decisió que haurà de prendre el propi Navarro.

En aquest sentit, el president del grup parlamentari assegura que "totes les veus que intenten posar algun interrogant sobre Navarro, el que fan en el fons és aplicar a aquest fet els seus propis prejudicis". "Fa sis mesos que és primer secretari. Ell mateix decidirà amb quines forces creu que es pot presentar. Mentrestant, ell és el primer secretari que té la majoria del congrés i amb una executiva unitària que va fer ell", sentencia Nadal deixant clar que Navarro té, per a ell, tota la legitimitat.

Així, Nadal convida aquells "que segueixen pensant que al PSC li falta un revulsiu i que pensen que des de la dissidència el poden fabricar" a participar de "l'oportunitat que són les primàries", i enfrontar-se així a Navarro o als socialistes que es presentin. "Hi haurà tres o quatre candidats, i votarà la gent del carrer. Som-hi i convertim-ho en una gran oportunitat", diu Nadal.

Enfortir el lideratge

I és que Nadal espera que aquest procés intern "sigui un procés que ajudi a clarificar i enfortir els lideratges". "Que hi hagi més d'un candidat serà una riquesa més que una pobresa del partit. Ja hi ha veus que diuen que es volen presentar. Doncs a fons amb unes primàries molt ben fetes, molt ben conduïdes i que siguin un procés exemplar que sacsegin l'electorat socialista", explica.

D'altra banda, Joaquim Nadal també es mostra convençut que el PSC no pot obviar el creixent sentiment sobiranista de Catalunya. En aquest sentit, tot i no veure imprescindible que sigui el seu partit qui obri aquest debat, considera que el PSC "ha de contemplar que en l'actual escena política catalana s'ha mogut el mapa i estem més a prop de postulats independentistes que fa cinc anys".

Independentisme i PSC

Nadal també assegura que "dins del PSC hi ha sensibilitats que se'n sentirien pròxims a l'independentisme o que, com a mínim, creuen que ningú hauria de tenir por a parlar del dret a decidir o del dret a l'autodeterminació", sent així sectors que no rebrien amb males cares "eventualment una solució de caràcter sobiranista". "Jo he escrit que potser estaria bé que hi hagués una tendència independentista en el PSC, que seria minoritària, segur", sentencia tot recordant que a les passades municipals hi va haver algunes llistes socialistes al Penedès "d'aquesta orientació, i no han sortit del PSC".

"El debat no és independència sí o no. És molt més obert", considera Nadal. I és que el socialista creu que el PSC "ha d'estar disposat a parlar de tot i a considerar que si es deixen les opcions extremes -l'espanyolitat radical i una Catalunya independent- als fonamentalismes "talibans" d'uns i altres, la majoria de la població no se sentirà còmoda ni amb uns ni amb altres".