El conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, ha defensat que Catalunya no tindria lloc en una Espanya "única i uniforme". Així mateix considera que no es pot descartar un referèndum d'independència de Catalunya si el govern central no vol negociar amb la Generalitat el pacte fiscal.

En declaracions que aquest dissabte publicava el diari francès Le Figaro considera que "si la definició d'Espanya que preval és la d'una nació única i uniforme, llavors Catalunya no hi té lloc".

Mas-Colell defensa la necessitat d'un millor finançament per a Catalunya -el Govern vol un pacte fiscal-, tenint en compte que és insuficient malgrat haver estat els primers de prendre nombroses mesures d'austeritat, com el tiquet moderador en sanitat.

"La importància del nostre deute demostra que el sistema de finançament no és satisfactori. Nosaltres som contribuents nets, així que no tenim cap complex quan demanem serveis al Govern espanyol", va afirmar..

Destaca que Catalunya sempre ha denunciat aquesta infrafinanciació, i que, en període de crisi, "els problemes estructurals es manifesten més vivament, són més evidents als ulls dels ciutadans".

Considera que si Madrid rebutja negociar, no es reforçarien les postures més moderades, i, després de preguntar-li per si pot ser descartada la possibilitat d'un referèndum, replica: "La via d'un referèndum no pot mai ser exclosa".

A més, subratlla que és "un recurs habitual a Europa", i més des que el Regne Unit es troba en una situació semblant, referint-se al referèndum d'Escòcia.

Conclou que tard o d'hora la situació espanyola millorarà i els ingressos fiscals augmentaran, de manera que confia: "Podem dialogar pensant en aquesta perspectiva".

De la seva banda, el president de la Comissió de Defensa del Congrés dels Diputats, el popular Agustín Conde, va insistir en les tesis exposades divendres per la vicepresidenta del Govern, en el sentit que les amenaces nacionalistes "perjudiquen clarament" Espanya en els mercats. Al mateix temps va voler deixar clar que si Catalunya o el País Basc intenten un desafiamen, el Govern "farà guardar la Constitució".

Va recordar que l'Estat "ha d'armar-se amb els instruments de l'Estat de Dret" davant dels qui "pretenguin establir una autodeterminació inexistent" a la Constitució.

Rebuig al pacte fiscal català

A més, va deixar clar que la proposta d'Artur Mas perquè Catalunya tingui un "pacte fiscal" amb l'Estat no és una cosa que estigui a sobre de la taula del Govern.

Segons Conde, "no existeixen criteris de balances fiscals": Són "construccions absurdes perquè "els ciutadans són els que paguen els impostos i no els territoris".

La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, va assenyalar ahir que estaria "molt contenta" que els membres del Govern anessin a la manifestació convocada per la Diada però va avisar que el lema només serà "Catalunya, nou estat d'Europa". Forcadell va fer una crida als ciutadans a manifestar-se. A la imatge, gegants i tabalers que van participar en l'arribada de la marxa per la independència a Montserrat.