La Comissió Permanent de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) va expressar ahir la seva "gran inquietud" per les propostes polítiques encaminades a la "desintegració unilateral" de la unitat de l'Estat espanyol i va exhortar "encaridament" al diàleg entre tots els interlocutors polítics i socials. "Cal preservar el bé de la unitat, al mateix temps que el de la rica diversitat dels pobles d'Espanya", assenyala la declaració aprovada amb el vot a favor de 17 bisbes i quatre abstencions, que exposa que el malestar social "no hauria de ser alimentat com a excusa per a la promoció de cap interès polític o econòmic particular".

"Cap dels pobles o regions que formen part de l'Estat espanyol podria entendre's, tal com és avui, si no hagués format part de la llarga història d'unitat cultural i política d'aquesta antiga nació que és Espanya", subratlla la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), en un moment de debat sobre la independència de Catalunya.

El portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola, Juan Antonio Martínez Camino, va destacar que "propostes polítiques encaminades a la desintegració unilateral de la unitat de l'antiga nació, que és Espanya, causen una gran inquietud als bisbes, perquè aquesta posició unilateral seria una posició que no té en compte el conjunt". La declaració, titulada "Davant la crisi, solidaritat", reconeix que "la tensió social creix i que determinades propostes polítiques han vingut a afegir elements de preocupació en moment ja per si mateix difícils".

"Les autoritats han de vetllar perquè els costos de la crisi no recaiguin sobre els més febles, amb especial atenció als immigrants, arbitrant més aviat les mesures necessàries perquè rebin les ajudes socials oportunes", reclamen els bisbes. A més, la cúpula de l'església agraeix el "civisme i la solidaritat" dels ciutadans en aquests moments.

"La situació de crisi genera en moltes persones sentiments de malestar i de desencant, d'irritació i de rebuig davant unes institucions socials i polítiques que, encara disposant de tants mitjans econòmics i tècnics, no han estat capaços d'ordenar la vida en comú d'una manera veritablement just i humà", lamenten. La declaració dels bisbes també urgeix a trobar solucions per a les famílies que no poden fer front al pagament dels seus habitatges i insisteixen en la necessitat d'aplicar polítiques de protecció del matrimoni i de la natalitat, com a sortida de la crisi econòmica. "Que els bisbes estan muts davant la crisi, és fals", va assegurar el portaveu de la CEE, Juan Antonio Martínez Camino.

Abstenció dels catalans

Els únics bisbes que no van votar a favor de la declaració de la Comissió Permanent de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) on es defensava que calia "preservar el bé de la unitat, al mateix temps que el de la rica diversitat dels pobles d'Espanya" van ser els catalans, entre ells el de Girona, Francesc Pardo. Els bisbes catalans van decantar-se per l'abstenció.