El fiscal ha recorregut la decisió del jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz de no investigar suposats delictes comesos per Jordi Pujol Ferrusola, fill de l'expresident de la Generalitat, en relació amb la possible existència de comptes a l'estranger a nom seu. El jutge Ruz va derivar als Jutjats de Plaza de Castilla l'assumpte en no apreciar que fos competència de l'Audiència Nacional, perquè no quedava clara "la comissió d'actes que suposin la consumació d'una activitat delictiva" fora d'Espanya.

L'Audiència Nacional és competent per investigar delictes comesos per espanyols a l'estranger.

L'origen de les diligències està en dues denúncies presentades per l'empresari Javier de la Rosa i per M.V.A.M, exparella de Jordi Pujol Ferrusola. La Fiscalia Anticorrupció ha apel·lat a la instància superior i, en el seu recurs, considera que el jutge, abans de decidir sobre la seva competència o no en l'assumpte, hauria de prendre declaració a l'esmentada dona. Ara haurà de ser la Sala Penal de l'Audiència Nacional la que decideixi al respecte.

Les acusacions

El mes de desembre es va conèixer que el financer Javier de la Rosa havia declarat davant la UDEF que Jordi Pujol va obrir els comptes de Suïssa "davant seu". Així ho va revelar El Mundo que va publicar la declaració íntegra on el financer revela que va ser ell en persona qui, el 1991, va presentar a l'expresident de la Generalitat al propietari de la banca Lombard i que en la seva presència va obrir diversos comptes. "Jo era client del senyor Thierry Lombard i el senyor Pujol em va dir que volia obrir algun compte en l'entitat Lombard&Odier, de manera que, a mitjan 1991, en un dels viatges que Thierry Lombard va realitzar a Barcelona, va acompanyar-lo a la seu de la Generalitat, on li va presentar al senyor Pujol, qui va contractar algun compte", va afirmar. De la Rosa, a més, va assegurar que després de la publicació de l'esborrany per part d'aquest rotatiu, Jordi Pujol l'havia amenaçat.

Per la seva banda, el secretari general de CDC i diputat electe al Parlament, Oriol Pujol, va negar després de la publicació de les declaracions del financer que el seu pare tingués comptes a Suïssa i va dir que insistir en això és "entrar en un procés de calúmnies".