La reunió que el president de Xile, Sebastián Piñera, tenia previst mantenir ahi amb el líder i Unió Democràtica de Catalunya, Josep Antoni Duran i Lleida, va ser finalment suspesa, després de diversos canvis d'horari, va confirmar el mateix dirigent d'UDC.

"Primer la teníem a les 11.30 hores del dia d'avui (ahir pel lector), després a les 13.30, després me la van canviar una altra vegada i, al final, no és possible concretar l'hora", va explicar.

En ser preguntat sobre si la reunió havia estat confirmada, el líder d'UDC va ser clar en la seva resposta: "Sí, sí, fins ahir a la tarda".

"Al (periodista del) diari que em va abordar a l'aeroport (a la seva arribada dijous a Santiago) jo no li vaig comentar res perquè jo ja sé que aquest és un govern que improvisa moltíssim", va afegir.

"Vaig callar i vaig fer bé a callar, perquè ahir estava tot lligat i ben lligat, fins i tot a efectes de comunicació amb l'oficina de la Presidència, i després van donar una hora diferent. Per tant, no hi haurà reunió", va explicar.

"Veuré els meus amics Aylwin i companyia, però no el president Piñera", va afegir el líder d'UDC, qui va arribar dijous a Santiago de Xile per mantenir reunions amb dirigents democratacristians i participar també en un seminari universitari sobre l'empremta de l'humanisme cristià a l'economia de mercat.

La visita de Duran i Lleida coincideix amb la que realitza l'expresident del Govern espanyol José María Aznar, qui va ser rebut dijous en audiència pel president Piñera, però no està prevista una reunió entre tots dos.

"Aznar ve per identificar-se amb la dreta xilena i jo vinc per identificar-me amb els meus companys democratacristians. Hi ha matisos importants", va dir

El viatge de Duran i Lleida a Xile té lloc enmig de la polèmica sobre el finançament en els anys noranta del seu partit amb diners desviats de subvencions públiques destinades a cursos de formació per a desocupats.

Els suports rebuts

El líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, va afirmar que "no em tombaran" i va reiterar la seva negativa a dimitir perquè la justícia no ha condemnat Unió per finançament il·legal, alhora que va agraïr les "mostres d'afecte" d'Artur Mas, Jordi Pujol i dirigents del PP, PSOE i PNB.

En la seva carta setmanal a la web d'Unió, escrita a Santiago de Xile pel seu viatge al país andí, Duran va criticar les informacions elaborades sobre l'anomenat cas Treball , després d'un acord judicial que ha evitat el judici per finançament irregular del seu partit, perquè creu que s'ha confós "responsabilitat civil" amb "imputació penal per vulneració de la llei de finançament de partits".

Duran va lamentar que TV3 dediqui en els seus informatius "més imatges de mi i dels testimonis que dels culpables". "No són coneguts i del que es tracta és de fer mal. Porca misèria", va afegir.

Segons Duran, és "el mateix fiscal qui reconeix que, més enllà dels imputats, Unió ignorava l'origen il·lícit de les quantitats o pagaments realitzats".

"Si ens haguessin acusat que Unió com a tal hauria rebut diners a canvi de subvencions, no hauríem acceptat l'acord conformat, per una raó: perquè no és cert", va subratllar.

Duran va insistir que no pensa dimitir per unes actuacions que desconeixia, encara que ha tornat a demanar "perdó" en sentir "vergonya" per una situació de la qual, això no obstant, ha dit sentir-se també "víctima".

També Duran va donar les gràcies per les "moltíssimes mostres d'afecte", entre companys de files a Unió, l'expresident català Jordi Pujol, l'actual president de la Generalitat, Artur Mas, "representants de la societat civil, familiars, dirigents del PSOE (cap del PSC), gent del PP (cap d'aquí), del PNB, de l'estranger...".

"No patiu. No em tombaran. Amb humilitat, però amb fermesa: tinc molta feina a fer i a dir", va acabar el líder d'Unió en la seva missiva dirigida als militants i simpatitzants d'Unió.

Incòmode per a molts

El líder d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Josep Antoni Duran i Lleida, va afirmar que sap que en aquests moments resulta incòmode per a molts per la seva postura en el debat sobiranista, però ha recalcat que no pensa dimitir pel cas Treball.

"Sé que faig nosa, sé que en aquests moments més que mai, a causa del debat polític Catalunya-Espanya, sóc criticat per uns i per altres al marge d'aquestes qüestions", va comentar en al·lusió al cas Treball, sobre finançament irregular del seu partit.

"Sé que faria feliç molta gent, però no tinc intenció de fer-los feliços per aquesta qüestió", va ironitzar el líder d'Unió. "Jo no penso dimitir, de cap de les maneres", va reiterar.

Respecte a les peticions de dimissió per part d'altres forces polítiques, el dirigent democratacristià va respondre que "els partits tenen dret a exigir el que vulguin".

"No entraré a polemitzar amb la resta dels partits, que sàpiguen que tinc la consciència molt tranquil·la, perquè sé que no hi ha hagut acusació de finançament irregular", va subratllar.

Va admetre que en el seu moment es va comprometre a renunciar al seu càrrec si es demostrava que havia hagut finançament irregular, "però com que no n'hi ha, no tinc per què dimitir", va dir.