El conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, va remarcar que l'Executiu català vol posar l'accent en el "dret a decidir" i va demanar "gestos" al PSC per aconseguir el consens de les forces polítiques catalanes en la declaració sobiranista que ha de votar el Parlament. "Veiem gestos generosos i amb voluntat de diàleg. Els han fet ICV, CiU, ERC i CUP, i aquests gestos els ha de fer també el PSC", va afirmar Homs en la roda de premsa posterior al Consell Executiu. El també portaveu del Govern va afirmar que l'Executiu d'Artur Mas té un "programa i un acord que el sosté" -que inclou l'objectiu d'aconseguir un Estat propi a la UE-, però consideren que han de posar l'accent en el que es proposen en aquests moments, "que és el dret a decidir", és a dir, exercir el dret d'autodeterminació de Catalunya.

"Com a govern ens agradaria que el PSC també s'afegís a un diàleg intens", va afegir Homs, qui va demanar als socialistes una "predisposició honesta i profunda al diàleg". No obstant això, el conseller de Presidència de la Generalitat es va negar a determinar quins gestos hauria de fer, segons la seva opinió, el PSC: "No diré jo el que ha de fer el PSC". El portaveu va evitar valorar les declaracions de la dirigent del PSC i exministra de Defensa, Carme Chacon, qui va dir que "ara mateix" no veu possibilitats per donar suport a la nova declaració sobiranista de CiU i ERC, malgrat que s'ha eliminat l'al·lusió a l'Estat propi.

Preguntat per la possibilitat que el Govern recorri la declaració de sobirania del Parlament, Homs va criticar que l'executiu central vagi llançant "insinuacions" sobre documents que encara no s'han aprovat. "Per a les coses que encara no han succeït ja insinuen que seran inconstitucionals i per a les coses que sí que ja han succeït, com l'euro per recepta, les recorren; no fan ni deixen fer", va denunciar Homs. "Ja es veu que el valor -que té el Govern- de la inconstitucionalitat és purament partidari i interessat", va postil·lar.

CiU i ERC van lliurar ahir al registre una proposta de declaració conjunta que, a diferència del primer esborrany, evita esmentar la consecució d'un "Estat propi" i amplia el preàmbul del document aprovat la setmana passada amb més referències històriques.

També van presentar les seves propostes ICV-EUiA, PSC i la CUP, mentre que la resta de partits (PPC i C's) van demanar, sense èxit, que aquests textos no entressin en l'ordre de la primera sessió ordinària del Parlament.

El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, va assegurar que la legalitat és l'únic límit del seu partit per negociar esmenes a la declaració sobiranista del Parlament català, davant propostes d'altres partits que, segons la seva opinió, "topen amb la legalitat".

Per la seva banda, la portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, va assegurar que seria un "error com a país" que el PSC no aprovés finalment la declaració de sobirania, però es va mostrar confiada que s'aconsegueixin punts en comú perquè els socialistes catalans no en quedin fora.

Mentrestant la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, creu que les iniciatives independentistes només podran ser aturades si el líder d'UDC i portaveu al Congrés de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, demana als seus tretze diputats que votin en contra del "procés" i crea un grup propi.