L'exnòvia de Jordi Pujol Ferrusola va ratificar ahir a l'Audiència Nacional la seva denúncia per presumpte blanqueig de diners que implica el fill de l'expresident de la Generalitat de Catalunya, a qui diu haver vist transportar a Andorra grans quantitats en bitllets de 500 euros. María Victòria Álvarez Martín va comparèixer davant del jutge Pablo Ruz, que li va prendre declaració durant una hora i mitja. Ara la Fiscalia Anticorrupció s'haurà de pronunciar sobre si són necessàries altres diligències i si l'Audiència Nacional ha de seguir investigant o no l'assumpte.

Álvarez Martín va denunciar a la Policia el mes de desembre passat diversos viatges entre els anys 2006 i 2008 a Andorra, Londres, Mèxic i l'Argentina i, respecte als del primer país, va explicar que el seu ex-xicot va portar al maleter del seu cotxe grans quantitats de diners en bitllets de 500 euros. Sobre els viatges a Mèxic, es va referir a inversions en la construcció d'un hotel i negocis de gestió de casinos i, sobre Londres, va indicar que va participar en una reunió com a possible inversora d'una empresa de telecomunicacions.

Ruz va citar l'exnòvia de Pujol, que s'ha personat en la causa, segons van informar fonts jurídiques, després que la secció tercera de la sala penal de l'Audiència l'obligués a això en admetre el recurs de la Fiscalia Anticorrupció contra la seva decisió de derivar el cas als Jutjats de la plaça de Castilla. El jutge considerava que no és competent per investigar les denúncies que l'exempresari Javier de la Rosa -que afirmava haver rebut amenaces per conèixer dades sobre aquests comptes- i l'exnòvia del fill de l'expresident català van presentar davant la Policia a principi del mes de desembre i les va enviar a un jutjat d'instrucció de Madrid.

El procés

La Fiscalia Anticorrupció va recórrer davant la Sala penal. En l'acte en què admetien aquest recurs, els magistrats assenyalaven que les dades aportades per la dona "són significatives d'òbvies imputacions delictives a Pujol Ferrusola i a membres de la seva família", de manera que la seva versió davant del jutge pot determinar que es procedeixi a continuar amb les diligències o arxivar-les. La Sala recollia així el criteri de la Fiscalia que aquests fets "són representatius de dades o indicis que, si poden ser concretats o ampliats, permetrien una investigació penal per presumptes delictes de blanqueig de capitals i/o delictes contra la Hisenda Pública".

Aquesta setmana també s'ha sabut que un jutge de Madrid ha citat a declarar el pròxim 22 de gener l'empresari Javier de la Rosa en relació amb les amenaces que va denunciar haver rebut per conèixer dades sobre els suposats comptes a l'estranger de dirigents de CiU i de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol.