El president català, Artur Mas, ha remarcat avui que Catalunya ha fet un esforç "immens i ingent" per retallar la despesa i controlar el dèficit el 2011 i 2012, malgrat l'"ambient hostil" i "permanent deslleialtat" del Govern, al qual ha acusat de no repartir equitativament els límits del dèficit.

En roda de premsa posterior a la reunió del govern català, Mas s'ha referit així a les dades de la liquidació dels comptes de la Generalitat el 2012 donades a conèixer avui, que revelen que l'administració catalana va superar en vuit dècimes el límit de dèficit fixat per a 2012 (d'1,5% a 2,3% del PIB).

"S'han reduït 4.200 milions d'euros de despesa ordinari el 2011 i 2012, fet que suposa 5,7 milions d'euros al dia, i un govern capaç de reduir la despesa així és un govern que fa els deures, amb enormes dificultats", ha destacat avui Mas flanquejat pels consellers Andreu Mas-Colell (Economia) i Francesc Homs (Presidència).

El president català, que ha defensat l'austeritat com un valor "que no cal convertir en un idea fonamentalista", ha acusat al Govern central d'"asfixiar" la Generalitat, quedant-se segons el seu parer amb part de l'objectiu de dèficit que li tocaria a l'administració catalana i recorrent davant el Tribunal Constitucional les noves taxes del Govern.

Tant Mas com el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, han tornat a reclamar al Govern espanyol que flexibilitzi l'objectiu de dèficit per a 2013, que és del 0,7% per a les autonomies.

De fet, Mas ha posat en dubte que el Govern espanyol, de la mateixa manera que les CCAA, pugui complir el seu límit de dèficit per a 2013.

En aquest sentit, el president català i el conseller Mas-Colell han remarcat que "no seria seriós" que el Govern espanyol demanés a la Generalitat un grau de disciplina respecte al dèficit "superior" al qual la UE imposa a Espanya.

"El govern català ha fet tot el que podia i més amb un ambient hostil", ha assegurat Mas, que a preguntes dels periodistes ha afirmat que "segur que s'han comès errors" el 2012, però que el Govern ha complert dins de les seves possibilitats.

"Si el Govern central hagués actuat amb lleialtat, fins i tot amb recessió i amb un dèficit fiscal monstruós la Generalitat hauria complert (el 2012)", ha sentenciat el cap de l'executiu català.

"Ni fan ni deixen fer", s'ha queixat Mas, que ha comentat en al·lusió al Govern: "Moltes de les mesures només les poden prendre ells i quan ens atrevim a prendre una mesura dura, ens tallen les ales perquè puguem ingressar", ha lamentat Mas en al·lusió a mesures recorregudes pel Govern davant el TC com l'euro per recepta o les taxes judicials.

De la seva banda, Mas-Colell ha assegurat que potser l'error que ha comès el govern català és "fiar-se" que el Govern espanyol "sabia el que feia" en calcular que la bateria de retallades posades en marxa en educació, sanitat i benestar sumarien la quantitat pressupostada inicialment pel Govern.

Mas ha deplorat diverses vegades la "dinàmica de deslleialtat per part del Govern", i s'ha queixat que el Govern "es queda una part de dèficit autoritzat per Europa que no li toca, no ens paga els deutes, no ens deixa prendre determinades decisions i això ens minva ingressos, i a més puja impostos i es queda tot el rendiment".