La Generalitat de Catalunya ha sol·licitat 9.073 milions d'euros al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) per a 2013, fet que suposa gairebé el 40% dels 23.000 milions previstos pel Govern per a aquest any, segons va anunciar el departament d'Economia. Aquesta quantitat suposa 3.703 milions més que el 2012, quan Catalunya, que va ser la comunitat que més fons va sol·licitar al FLA, va rebre autorització d'Hisenda per demanar prestats 5.370 milions d'euros a aquest fons. En un principi, el fons estatal estarà dotat el 2013 amb uns 23.000 milions d'euros, enfront als 18.000 previstos per a 2012, encara que l'any passat no es va esgotar el límit previst, sinó que nou comunitats van fer peticions per valor de 12.582 milions.

La Generalitat va precisar en un comunicat que havia formalitzat la petició de permanència en aquest fons i que "l'import previst pel ministeri d'Hisenda és de 9.073 milions", dels quals 7.684 corresponen a venciments de deute i la resta, 1.389 milions, a cobrir el dèficit previst per a aquest any, que és del 0,7% del PIB. Això no obstant, la nota precisa que aquesta última xifra "hauria de variar" si el Govern modifica a l'alça l'objectiu de dèficit per a les autonomies.

De fet, la Generalitat porta setmanes reclamant a l'Executiu que flexibilitzi l'objectiu de dèficit per a aquest any i permeti a les comunitats un desfasament entre despeses i ingressos equivalent a l'1,5% del PIB. Precisament, el conseller Mas-Colell va expressar ahir la seva "perplexitat" pel fet que el Govern no hagi posat en marxa encara el FLA per a aquest 2013, la qual cosa ha obligat a la Generalitat a endarrerir el pagament aquest mes als hospitals i centres d'atenció primària concertats. D'aquesta manera, el Govern català abonarà aquest mes el 75 per cent dels concerts sanitaris, un retard en els pagaments que ja es va produir diverses vegades l'any passat, i que va portar Mas-Colell a queixar-se al Govern. "És un tema constant de tresoreria. Cada final de mes es presenta. Per això, per a nosaltres ha estat una sorpresa (que no es desplegués el FLA del 2013)", va assegurar el conseller, que va recordar que ja fa mesos que reclama a l'Estat un mecanisme de caràcter ordinari que garanteixi liquiditat a les autonomies.

Les xifres

La setmana passada, la Generalitat va anunciar que va tancar 2012 amb un dèficit del 2,3% del PIB català, fet que suposa que va superar en vuit dècimes l'objectiu marcat pel Govern, que era de l'1,5% del PIB. Aquest 2,3% del PIB de dèficit amb el qual la Generalitat va tancar l'any 2012 suposa que el desfasament entre ingressos i despeses va ser de 4.503 milions d'euros. Els 7.684 milions en venciments de deute de la Generalitat per a aquest any inclouen bons minoristes, venciments de deute i préstecs internacionals.

La Generalitat espera rebre com més aviat millor els fons del FLA, encara que dóna per fet que no arribaran aquest mes, però abans de signar el crèdit per aquesta quantitat haurà de presentar un pla d'ajust per justificar com complirà l'objectiu de dèficit per a 2013, que de moment és del 0,7% del PIB, segons expliquen fonts coneixedores del procés. En un principi, la Generalitat pagarà per aquests recursos un interès equivalent al cost de finançament del Tresor Públic més 30 punts bàsics.

Encara que la Generalitat no ha precisat de moment quants milions d'euros pot acabar pagant per aquests més de 9.000 milions d'euros que reclamarà aquest any al FLA, el departament d'Economia de la Generalitat va estimar que els 5.370 milions de 2012 li suposarien uns 2.000 milions.

Per la seva banda, el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va advertir que la intenció del Govern espanyol és que el Fons de Liquiditat Autonòmic "sigui un mecanisme extraordinari i per tant amb caducitat en el temps".