El president de la Generalitat, Artur Mas, va afirmar ahir que en l'entrevista que havia mantingut amb el rei Joan Carles a Madrid havia volgut donar "un senyal clar" de la voluntat de diàleg. "L'entrevista d'aquest matí -ahir per al lector- tenia aquest propòsit: donar un senyal clar de la voluntat de diàleg i d'entesa, i si aquestes accions tenen base constructiva i pedagògica molt millor", va declarar Mas durant l'acte de lliurament del Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull. El president de la Generalitat, en les seves primeres declaracions públiques després de l'entrevista amb el Rei, també va revelar que havia traslladat al cap d'Estat la necessitat que es faci un repartiment equitatiu dels límits de dèficit.

Davant el projecte sobiranista que lidera el seu govern, Mas va acceptar que sempre cal posar per davant "el diàleg i la capacitat d'entesa", però va asseverar que mantindrà també "la fermesa en les conviccions i en els projectes". "Anar a explicar-nos ho hem de fer sempre, ens entendran més o menys, ens explicarem millor o pitjor, però ho haurem de fer sempre sobre la base de la fermesa en els nostres projectes i conviccions", va assegurar Mas, el qual va subratllar que el diàleg "forma part de la tradició catalana". També el president de la Generalitat va explicar que havia traslladat al Rei la necessitat que els límits de dèficit "es reparteixin de forma equitativa" entre les Comunitats Autònomes.

"Si Europa dóna més aire, seria just que dins de l'Estat es reparteixi l'esforç de forma més equilibrada i proporcional", va afirmar Mas. Segons el president de la Generalitat, amb un millor repartiment dels esforços en la reducció del dèficit, les Autonomies podran complir millor la seva tasca de garantir l'Estat del Benestar, que no només inclou els serveis socials, sinó també la cultura, va assenyalar.

La trobada

Mas ja havia invocat el valor del "diàleg" abans de ser rebut pel Rei al seu despatx. El president de la Generalitat havia intercanviat impressions amb els periodistes, somrient i en to distès, mentre esperava el monarca al Saló d'Audiències del Palau de la Zarzuela, convocat per a una trobada institucional motivada per la seva reelecció com a president català. El rei Joan Carles va entrar a la sala, amb aspecte seriós, i el president de la Generalitat li va preguntar com es trobava, a la qual cosa el monarca va contestar "molt bé", mentre es desprenia d'una de les seves dues crosses per donar-li la mà.

"Me n'alegro", es va escoltar dir llavors a Artur Mas, en una estança abarrotada de fotògrafs ocupats a captar els prolegòmens de l'entrevista, després de la qual el president de la Generalitat no va fer declaracions. Mentre esperava el Rei, molt somrient i relaxat, el president va revelar als periodistes que ahir complia anys, per la qual cosa l'havien de felicitar.