La Generalitat de Catalunya ha remès una carta al vicepresident de la Comissió Europea, Olli Rehn, en què li demana que insti el Govern espanyol a repartir de forma "justa" amb les autonomies els esforços de reducció de dèficit per evitar una "acritud i una conflictivitat innecessàries". La carta, signada pel conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, s'acompanya d'un document annex on demana a la CE que "insti les autoritats espanyoles a traslladar a totes les administracions, d'una manera més justa, més proporcionada i legalment més sòlida, qualsevol possible futura decisió de pròrroga del Procediment de Dèficit Excessiu".

L'annex s'eleva a Rhen dies després que aquest subratllés l'esforç d'Espanya per reequilibrar les seves finances públiques i es mostrés obert a la possibilitat de relaxar el ritme de reducció del dèficit. En la missiva, Mas-Colell expressa el seu desig que l'objectiu de dèficit del 4,5% per al conjunt de les administracions espanyoles pugui disposar d'"una certa pròrroga" i destaca el compromís d'un Govern català "profundament europeu" amb l'objectiu d'estabilitat fiscal.

També el conseller celebra la recent resolució del Parlament Europeu del 16 de gener, en el punt 28 de la qual s'estableix que "els ?esforços de consolidació fiscal s'han de repartir de forma justa entre les diferents administracions tenint en compte els serveis que presten".

El conseller trasllada a Rehn que "lamentablement, aquests no són els principis que el Govern central ha seguit a l'hora de fixar els ?objectius de dèficit per a les ?comunitats autònomes, contribuint així a alimentar una acritud i una conflictivitat innecessàries". El document relata com en el Programa d'Estabilitat d'Espanya 2011-2014 s'establia un objectiu de dèficit d'un 3% per a 2013, seguint les recomanacions de la UE.

La resposta

El comissari europeu d'Afers ?Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, ja ha rebut la carta que ha rebut de la Generalitat, segons va confirmar

el portaveu econòmic de la ?Comissió Europea (CE), Simon O'Connor. "Ara l'analitzarem, amb l'annex, i el senyor Rehn hi ?respondrà en el moment oportú", va recalcar el portaveu, que a ?principi de gener va dir que "l'únic ?interlocutor que reconeix per ?parlar dels objectius de dèficit a ?Espanya és el Govern central".