CiU i ERC van vetar ahir la compareixença del president de la Generalitat al Parlament per donar explicacions sobre el "cas Palau", com reclamava ICV-EUiA, proposta que sí que va comptar amb el suport de la resta dels grups de la cambra catalana. La coalició ecosocialista va presentar al Parlament una moció que incloïa, a més de la compareixença de Mas, una bateria de mesures per lluitar contra la corrupció, iniciativa que tampoc va tirar endavant ja que la majoria de grups van argumentar que el marc adequat per abordar aquesta qüestió eren les dues ponències sobre la llei electoral i la llei de transparència i accés a la informació pública que ja s'havien posat en marxa.

ICV-EUiA proposava, entre d'altres mesures, cessar dels seus càrrecs les persones imputades per corrupció, fixar un sou màxim per al sector públic, que l'administració no pugui contractar empreses amb persones imputades, prohibir la condonació del deute als partits polítics i crear un registre de lobbies.

Les propostes de la coalició ecosocialista per combatre la corrupció van comptar amb el suport de Ciutadans i la CUP, mentre que ERC, PSC i PPC es van abstenir en considerar que aquest tema requereix un debat "profund" i fet amb "rigor" en el marc de les dues ponències per arribar a acords entre totes les formacions.

De fet, la ponència sobre la llei de transparència i d'accés a la informació pública inicia avui els seus treballs a la cambra catalana, mentre que la de la llei electoral ho va fer dilluns passat 25 de febrer, i els treballs en els dos casos es preveu que estiguin acabats d'aquí a tres mesos.

Crítiques d'oportunisme

Tant CiU com ERC, que van votar en contra de totes les propostes de la coalició ecosocialista i van advocar també pels treballs en ponència, van acusar aquest grup d'"oportunisme" amb aquesta moció de "perdigonada", cosa a la qual Camats va contestar: "oportunistes (ICV-EUiA)?. Quan creuen vostès que són oportunes les mesures que proposem nosaltres?".

Durant el debat d'aquesta moció, ICV-EUiA i PPC van protagonitzar un moment de tensió, quan la portaveu ecosocialista, Dolors Camats, va comparar les propostes del PP al Congrés per lluitar contra la corrupció com si la "camorra (italiana) presentés un pacte antimàfia".

El diputat del PPC Pere Calbó, visiblement molest amb les paraules de Camats, li va replicar: "quan no li donem la raó, ens insulta. Li demanem que retiri l'insult i aquest símil que ha utilitzat".

Ciutadans també va portar al Parlament la seva pròpia moció sobre la corrupció centrada en la contractació pública, com la creació d'un òrgan de control extern de totes les fases del procés de contractació pública de la Generalitat o la publicitació de documents de contractació. Les mesures que volia impulsar Ciutadans tampoc van tirar endavant, ja que només havien tingut el suport dels ecosocialistes.