El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat en deu actes judicials que l'administració catalana haurà d'impartir ensenyament bilingüe -en castellà i català- en les classes de deu centres escolars on si una de les famílies així ho havien sol·licitat. Segons va informar ahir l'associació Convivència Cívica en un comunicat, el TSJC ha corroborat les mesures cautelars explicitades en diferents actes dels mesos de gener i febrer d'aquest any sobre la llengua vehicular a l'escola. Aquesta entitat, que ha assessorat els pares que van presentar les reclamacions perquè els seus fills rebessin l'ensenyament en castellà i català, va considerar que es tractava "d'una victòria del bilingüisme i del sentit comú". Si un alumne demana la classe en castellà tota la resta d'alumnes també hauran de fer-ho. En vista d'aquests actes, la conselleria d'Ensenyament haurà d'introduir un model d'ensenyament bilingüe en determinades classes de deu centres escolars catalans als quals acudeixen els fills dels progenitors que van sol·licitar ensenyament bilingüe.

En total, són cinc col·legis de la província de Barcelona, tres de la de Tarragona i dos més a la de Girona, indica Convivència Cívica.

El tribunal estableix en els actes que hi pot haver "pares que puguin voler i desitjar que el model lingüístic actual (de la immersió) no es modifiqui. Ara bé, això no és obstacle a l'acordat. És sabut que el dret fonamental a l'educació (article 27 de la Constitució) en el seu aspecte lingüístic no garanteix cap dret d'opció a rebre l'ensenyament exclusivament en una sola de les llengües oficials". A més, afirma que "el model de conjunció lingüística o bilingüisme integral és conforme amb el bloc de constitucionalitat". Convivència Cívica insisteix que el govern català "hauria de canviar a la més gran brevetat el sistema global de la immersió, transformant-ho en un sistema educatiu bilingüe", i adverteix que, mentre no es faci així, "seguirà havent un degoteig permanent de pares i sentències que exigeixin el bilingüisme".

La reacció

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va afirmar que el Govern no executarà els nous actes judicials perquè són mesures cautelars que estan recorregudes, així que mantindrà el sistema d'immersió lingüística amb la premissa que "no es pot canviar la llengua del grup perquè ho demani un alumne". "No és viable aplicar aquestes mesures perquè, per un cas en particular, no es tenen en compte els drets dels altres pares", va afirmar Rigau en una compareixença de premsa al Parlament de Catalunya.

La consellera va explicar que les mesures de les noves interlocutòries del TSJC eren cautelars i formaven part d'un procés judicial encara obert, en què la Generalitat havia recorregut al Tribunal Suprem les esmentades decisions judicials. "No pensem executar la resolució en els termes en els quals està plantejada perquè creiem que el recurs ens serà favorable, la història ens permet pensar això", va afirmar Rigau. La consellera va recordar que anteriors resolucions del Suprem havien avalat el model d'immersió lingüística i que ara es plantejava "un pretès canvi que no és possible perquè xoca amb la llei d'educació de Catalunya". Segons Rigau, aquest curs són disset els alumnes que han demanat educació en castellà, als quals se'ls proporciona una atenció individualitzada, però "és impossible que es canviï la llengua de tot el grup". En aquest sentit, la consellera va recordar que el projecte lingüístic està fixat pel Consell Escolar de cada centre, que es regeix per a LEC, i que, per respecte al conjunt dels pares, no es pot modificar per una petició individual, així que "canviar la llengua de l'aula suposaria canviar el sistema".