Els gironins que posin el mite de la independència per davant de la durada de la seva vida i de la qualitat d'aquesta, ahir podien quedar ben servits.

No és que aquell mite hagi esdevingut una realitat possible, sinó que CiU i ERC els hi poden assegurar que tindran fortes possibilitats de pèrdua d'esperança i de la qualitat de la seva vida. En això poden tenir un alt nivell de ben trista confiança.

En efecte, baixarà la despesa sanitària de la Generalitat (que prové dels nostres impostos), afectant a tots els catalans i ben de ple als gironins. Ha disminuït la despesa sanitària que hauria de beneficiar als gironins mentre es torna a endarrerir el que hauria de ser el nou hospital Trueta. Si algú és tan ximple que creu que ha de donar les gràcies a la Generalitat, o a CiU o a ERC, es pot trobar que li contestin, amb tota la raó del món "de res".

Aquests són els fets, dels quals aquest diari ja n'informa. Hi ha una caiguda del 27,3 per cent de la despesa sanitària per usuari, des del 2010, en què Mas començà a fer el que ha estat fent. S'ha agreujat el desequilibri de despesa sanitària per la Regió Sanitària de Girona, que també inclou l'Alt Maresme.

És una obvietat reconèixer que a Girona s'ha donat una fe independentista superior a la de molts altres llocs.Ens podem preguntar si això no ha incrementat el sentiment d'impunitat de la Generalitat. Quant a ERC, a Girona tothom pot fer memòria. Va tenir un president de la Diputació memorable pel seu sou i pel seu desvergonyiment. No s'ha de tornar a badar. Cal exposar la responsabilitat d' ERC en la destrossa sanitària. És obvia.

Respecte a CiU, el seu pecat sanitari comporta una penitència, atès que aquesta política concreta està en la base de la seva constatada pèrdua d'expectativa de vot. Això no compensarà la mort de persones que podien haver viscut més, ni la manca de qualitat de vida que desenes de milers d'altres que estan en les llistes d' espera, o les encara més desenes de milers que no poden ni entrar-hi degut a retards deliberats en els diagnòstics. Tots ho sabem.

Malgrat l'abast d'aquesta maldat, segur que la mitologia independentista fa que persones honestes estiguin confuses, arribant a creure que tot és culpa de "Madrit". Estan equivocades, com he escrit mil vegades. No havíem quedat que la sanitat era "catalana" quan anava bé? No són catalans, amb poder polític, per les persones, per la concepció i per l'execució, els escàndols que hi ha hagut en el si de la sanitat, molts d'ells revelats per aquest diari?

Cal dir-ho ben fort perquè és demostrablement cert: els continuats escàndols sanitaris catalans, les descarades i cíniques retallades són elements que desfan la mitologia consistent en atribuir-ho tot a "Madrit". No hi ha pitjor cec que el que no vol veure. Prefereix que la realitat es tapi amb banderes. És un drama, mutant i amagat per un món mediàtic farcit de mentiders i cortesans.

Aquest món farà de tot per treure la sanitat de l'actualitat, substituint-la per la cançó de l'enfadós independentista, que avui té dues grans característiques: tenir data de caducitat i nul·la viabilitat.

L'existència de "Cesicat", una fundació de la Generalitat, dedicada al seguiment de persones, amb destí la cúpula de la policia autonòmica, mostra que no solament podem perdre la vida, per les retallades, sinó també llibertats bàsiques per culpa d'una Generalitat que va crear, i haver d'eliminar, com a mínim en aparença, una llista de ciutadans "bons minyons" respecte a la mateixa Generalitat.

Què cal que passi perquè finalment tothom vegi que això no pot continuar anant com va? Algú es podia imaginar que poguéssim caure tan baix.? Ens hi hem de resignar?