Plouen crítiques constantment des de l'oposició. Per una banda, ICV acusava a CiU i ERC de "vendre's el país" mentre intenten formar-ne un de nou, per l'altra, Ciutadans qualificava d'"esquizofrènic" el Govern d'Artur Mas per voler trencar els llaços amb Espanya.

El líder d'ICV, Joan Herrera, va acusar CiU i ERC de "vendre's el país" amb les privatitzacions previstes a Catalunya al mateix temps que diuen voler construir un Estat, motiu pel qual veu "escandalosa" sobretot l'actitud dels republicans amb el seu suport als Pressupostos de la Generalitat per a 2014.

Segons va explicar Joan Herrera, els comptes de la Generalitat per a l'any vinent no només consoliden i amplien les retallades socials, sinó que obren també la porta a les privatitzacions "com mai s'havia fet fins ara", amb la venda de patrimoni per valor d'uns 2.300 milions d'euros, fet que suposa, segons el seu parer, "vendre's el país sencer".

"És paradoxal veure com aquells que diuen que volen construir un país nou s'estan venent el que ara tenim", va denunciar el dirigent ecosocialista, que va afegir: "Això és una estafa, perquè alguns el que en realitat volen és la sobirania, un país nou per cedir-lo als mercats, i nosaltres serem molt combatius davant aquest política".

El dirigent ecosocialista considerava així "escandalosa" i "trista" l'actitud d'ERC d'"intercanviar" la consulta sobiranista pel seu suport als Pressupostos de 2014, perquè implica "desmuntar el país", ja que s'ha obert la porta a les privatitzacions.

Herrera va recordar que la seva formació va ser la que més esmenes va presentar als Pressupostos a la Generalitat en la seva tramitació parlamentària, i es va mostrar especialment crític amb retallades socials com la reducció de la partida de sanitat en un 21%, del 16% en la d'educació o d'un 27% en les polítiques actives d'ocupació, va explicar.

Les crítiques de Ciutadans

Per la seva banda, la diputada de Ciutadans Carina Mejías va acusar ahir el Govern d'Artur Mas de patir "esquizofrènia política" per voler trencar els llaços amb Espanya per tornar a unir-los després d'una eventual independència de Catalunya mitjançant un procés sobiranista que provoca "fractura social". Segons Mejías, "els informes dels assessors d'Artur Mas posen de manifest l'esquizofrènia del separatisme, que defensa la ruptura però sap que la força resideix en la unió", va argumentar ahir la diputada fent referència a l'informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) de l'executiu català, que proposa que una Catalunya independent mantingui la cooperació amb Espanya a través d'un Consell Catalano-Espanyol o un Consell Ibèric.

Mejías va denunciar que el CATN "elabora els informes per a la separació" però que "una vegada es completa la ruptura, tots els esforços van encaminats a tornar-se a unir".

La diputada de C's també va valorar els resultats de l'enquesta publicada ahir a La Vanguardia, que apuntava que partidaris i detractors de la independència empatarien amb aproximadament un 45% dels vots. Segons Mejías, això "posa de manifest que a Catalunya s'està produint una gran fractura social" causada per "els deliris de CiU i ERC".