Convergència Democràtica de Catalunya llançarà en un gran acte a mitjans d'aquest mes una campanya per "demostrar" que s'han esgotat les vies d'encaix de Catalunya a Espanya i per advocar pel "triple 'Sí'" en una eventual consulta sobiranista, a favor de poder votar, d'un Estat propi i de la independència.

L'objectiu de CDC, partit que lidera el president català, Artur Mas, serà plasmar com Catalunya "ho ha provat tot des de la més absoluta bona fe i que s'ha compromès com ningú a construir un Estat plurinacional i a que Espanya fos un Estat més democràtic, més modern i més europeu", però amb la constatació final que "s'han tancat totes les portes".

Així ho va detallar el secretari d'Organització de CDC, Josep Rull, qui va avançar que la campanya esmentada, que s'iniciarà a mitjans d'aquest mes de gener en un gran acte públic els detalls del qual s'estan perfilant, s'allargarà fins a l'estiu, pocs mesos abans de l'eventual consulta pactada entre les forces sobiranistes per al 9 de novembre.

El pacte entre CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP va preveure convocar als catalans a les urnes per preguntar-los si desitgen que Catalunya es converteixi en un Estat i si volen que aquest sigui independent.

La part més rellevant del pla de CDC es desenvoluparà sota el "triple 'Sí'" a la consulta: "Intensificarem molt el primer 'sí', a poder votar. Però també explicarem els altres dos 'sís', des de la legitimitat d'un partit que ho ha provat tot per aconseguir aquest encaix i arriba a la conclusió que l'Estat propi és la via per garantir el progrés i benestar de catalans", va explicar Rull.

Una ofensiva que buscarà "eixamplar" el 80% de catalans favorables al referèndum que, segons el parer de Rull, apunten els sondejos, així com augmentar "complicitats" a la resta de l'Estat i en l'àmbit internacional perquè la consulta es pugui dur a terme.

Però la formació nacionalista desplegarà a més un ventall d'arguments dirigit a evidenciar els intents "fallits" des de Catalunya per trobar un encaix dins d'Espanya.

Així, es posarà èmfasi en diversos moments "clau" en la història recent espanyola, en els quals CDC i CiU "s'han compromès amb l'estabilitat i el progrés del conjunt de l'Estat, amb l'esperança de que això tingués al final un retorn en el reconeixement de Catalunya com nació", va ressaltar Rull.

Segons el seu parer, "el full de serveis de CiU al costat del progrés i l'estabilitat del conjunt de l'Estat és impecable des de la nostra perspectiva, i aquest és el valor afegit que aportem, acreditar que els hem provat tot des de la més absoluta bona fe i s'han tancat totes les portes".

És en aquest sentit en el qual la formació nacionalista explicarà als catalans com s'ha arribat a la "conclusió que Catalunya no és viable com autonomia, però ho és perfectament com Estat independent", i acreditarà que les altres vies "estan tancades, perquè s'han provat totes".

"Aquesta és la idea bàsica de la campanya. Volem posar en valor aquest bagatge de 30 anys compromesos per aconseguir l'encaix de Catalunya dins d'un Estat plurinacional i la constatació que això no és viable. Totes les vies d'encaix les hem provat per activa i per passiva, amb una actitud impecable", va subratllar Rull.

Davant aquesta evidència, el "dret a decidir no només és un dret, sinó que acaba sent també una obligació. I la necessitat de construir un nou Estat acaba sent per a nosaltres, com a responsables del Govern, una autèntica responsabilitat".

Un altre aspecte anirà destinat a exposar, d'una banda, els elements positius d'aquest hipotètic Estat català; i d'una altra banda, a "combatre la política de la por" i els arguments que busquen "espantar" als catalans davant la possibilitat de la independència.

"No serà fàcil. Però davant la por, cal posar molts arguments a favor de fer aquest pas endavant, i molts arguments a favor de l'esperança", va concloure el dirigent convergent