El gabinet del president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, va rebre el passat 3 de gener la carta enviada pel president de la Generalitat, Artur Mas, en la qual demana el suport internacional a la consulta sobre la independència, segons va informar la portaveu, Pia Ahrenkilde. La portaveu de la CE va precisar que la missiva va arribar a les oficines de la CE a Brussel·les "divendres passat", 3 de gener, després d'haver dit inicialment que no havia "vist encara" la missiva.

"La vam rebre divendres passat i hi donarem una resposta al seu moment", va apuntar Ahrenkilde. Segons la portaveu, al llarg del recés nadalenc "totes i cadascuna de les cartes rebudes han estat obertes". Mas va enviar el passat dia 20 una carta als líders de la UE, així com un memoràndum als responsables d'Exteriors de 45 països per demanar el seu suport a la celebració d'una consulta sobiranista el 2014, en un gest per internacionalitzar el procés català.

Entre aquests líders europeus als quals va escriure el president català la seva carta, en anglès, hi ha la cancellera alemanya, Angela Merkel; el primer ministre britànic, David Cameron; el president francès, François Hollande, així com el mateix president de la CE, José Manuel Durão Barroso.

En un annex a la carta, Mas afegia un "Memoràndum" on explicava la Via Catalana de la passada Diada i deia que la consulta és "una qüestió política i no de legalitat". "Tot allò que es necessita és voluntat política", assegurava en aquest document, d'un foli i mig, en el qual explica les seves discrepàncies amb l'Executiu de Mariano Rajoy. "No s'han compromès amb la realitat de Catalunya", denunciava el president de la Generalitat davant els líders europeus sobre l'actitud de l'Estat espanyol, on també criticava els "intents de funcionaris espanyols per soscavar l'autoritat política del president".

Les reaccions

PSC, PPC i C's van carregar la setmana passada contra la carta que el president Artur Mas va enviar als líders de la Unió Europea per demanar suport a la consulta sobiranista, una iniciativa elogiada per ICV i CUP, encara que els ecosocialistes van demanar que Mas també hauria de defensar a Europa els "drets socials".