El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha desplegat en un discurs de 40 minuts els arguments del 'no' del Congrés a la proposta del Parlament per transferir a la Generalitat unes competències per a la convocatòria de referèndums que, segons ha afirmat, són "indelegables" i que implicarien reconèixer a Catalunya una sobirania que "no existeix". Rajoy, que ha estat aplaudit en una dotzena d'ocasions per la seva bancada -l'última una llarga ovació que ell mateix ha tallat- ha comparat la independència de Catalunya amb l'illa de Robinson Crusoe, i ha reiterat que les formacions sobiranistes tenen una via oberta "de bat a bat" per encaminar les seves propostes: la reforma de la Constitució.

Rubalcaba: "Estem en contra del dret a l'autodeterminació perquè està concebut per marxar"

El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha volgut ser molt clar en la intervenció al debat al Congrés sobre la transferència de la competència per convocar referèndums i s'ha mostrat taxativament "en contra del dret a l'autodeterminació". Rubalcaba, que ha remarcat que parlava també en nom dels diputats del PSC, ha sentenciat que els socialistes creuen que aquest és un dret "concebut per marxar" i "aplicar-lo" fins aconseguir la independència. "Per això estem en contra", ha dit. És per això que Rubalcaba ha demanat confiar en la seva reforma federal de la Constitució com a única via per resoldre "el problema de convivència" entre Catalunya i Espanya, i poder així "seguir junts i decidir junts".

Duran demana a Rajoy que negociï ja la convocatòria d'un referèndum "consultiu" i una "àmplia revisió constitucional"

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha demanat aquest dimarts al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que negociï ja la convocatòria d'un referèndum "consultiu" i una "àmplia revisió constitucional" per solucionar el problema de Catalunya. "Per què no arribar tots a un acord polític i sotmetre'l a un referèndum consultiu i no vinculant?", ha demanat Duran en la seva intervenció al Congrés, on ha volgut fer èmfasi en què la proposició del Parlament reclama poder celebrar una consulta per conèixer l'opinió dels ciutadans, i no declarar la independència. "A què espera per negociar, estem disposats a negociar i això significa negociar-ho tot", ha insistit.

Coscubiela acusa Rajoy de "manipular" el debat confonent dret a decidir amb independència

El debat sobre la consulta està "totalment manipulat" en opinió del grup d'Izquierda Plural. Joan Coscubiela ha acusat el president espanyol, Mariano Rajoy, de confondre dret a decidir amb independència per aconseguir rèdits polítics. La intervenció del portaveu d'ICV-EUiA al Congrés ha anat destinada a interpel·lar Rajoy i, en menor mesura, Alfredo Pérez Rubalcaba, pel "tacticisme" amb què afronten el debat. Segons Coscubiela la proposta del Parlament entra dins la Constitució i permet garantir el dret a decidir dels catalans i també dels espanyols, que podrien votar les reformes constitucionals que se'n derivessin. Izquierda Plural és l'únic partit d'àmbit estatal que votarà a favor de la proposta.

El PNB acusa Rajoy "d'absoluta falta de voluntat política" amb Catalunya i l'insta a convocar la consulta a tot l'Estat

El portaveu del PNB al Congrés, Jon Esteban, s'ha mostrat favorable a la transferència de la competència per convocar referèndums que han fet aquest dimarts els diputats del Parlament a la cambra espanyola. Vista la resposta del president del govern de l'Estat, el basc ha acusat al cap de l'executiu de patir una "absoluta falta de voluntat política" amb aquesta qüestió. "Negociï, i faci-ho avui mateix", li ha dit, tot instant-lo a acceptar la convocatòria d'una consulta i redactar una llei perquè pugui "regular l'aplicació del dret a decidir" i posar així "les seves condicions". Fins i tot Esteban ha plantejat la possibilitat de fer la consulta "a tot l'Estat" si "realment aquest és el problema".

Bosch: "Els grans partits espanyols pretenen interrompre la rotació de la Terra quan saben que seguirà movent-se"

El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Alfred Bosch, té molt clar que el 'no' del Congrés a la consulta no significarà el final del procés. "Em sap greu si algú creu que succeirà això", ha explicat a l'inici de la seva intervenció. Bosch ha acusat directament els dos grans partits espanyols de "negar el dret de vot" dels catalans i els ha advertit que, facin el que facin, no podran aturar a la majoria del poble català. "Els grans partits espanyols pretenen interrompre la rotació de la Terra quan saben que a pesar de tot seguirà movent-se", ha exclamat. Bosch ha garantit que la "partida" no es decidirà pas en una votació al Congrés sinó a les urnes catalanes el proper 9 de novembre.

Rosa Díez creu que no s'ha de dialogar amb Catalunya perquè incompleix les sentències i les lleis com els "delinqüents

La portaveu d'UPyD al Congrés, Rosa Díez, considera que no s'ha de dialogar amb aquells que incompleixen les sentències del tribunals i les lleis perquè, segons ella, "són delinqüents". "A un delinqüent se'l persegueix, se'l deté i se'l posa a disposició de la justícia", ha subratllat Díez, per afegir que "s'ha de dialogar entre iguals, entre persones i col·lectius que respecten les regles del joc" i que "s'ha de fer el possible perquè compleixin la llei i les sentències del tribunals". Així mateix, ha lamentat que el president de la Generalitat, Artur Mas, no hagi defensat la proposta del Parlament "per no desgastar-se" i ha subratllat que "tothom sap que hi ha funerals sense la presència del mort".