El president de la Generalitat, Artur Mas, ha refermat aquest dijous que el procés continua i que Catalunya seguirà amb la mà estesa per a l'acord amb l'Estat malgrat el rebuig del Congrés a la proposta del Parlament per transferir la competència a la Generalitat per convocar referèndums, una votació que ha titllat de "dolorosa". En una declaració institucional passades les 23 hores, Mas ha constatat que PP i PSOE tenen por a les urnes perquè "saben que estan en fals respecte a Catalunya". "Podrien haver dit que sí, però no han volgut, crec que s'han equivocat i el temps ho demostrarà", ha opinat el president, que ha lamentat que hagin perdut una "nova oportunitat".

Després de felicitar els diputats catalans que han intervingut i agrair els suports que ha rebut la proposta del Parlament, Mas ha constatat que el Congrés i l'Estat en general "han perdut una nova oportunitat". "La mà dels catalans estava estesa, hi havia voluntat d'acord, però aquesta mà estesa no ha estat corresposta", ha lamentat. Ara bé, el president ha garantit que Catalunya continuarà amb la mateixa actitud de diàleg i de voluntat d'arribar a acords malgrat la votació "dolorosa" del Congrés.

El procés, com ja va apuntar diumenge, continuarà tot i que el rebuig de PP i PSOE. Aquesta votació no és un punt i final, ha dit, sinó un "punt i apart", i aquí s'ha adreçat als catalans, però també als espanyols i a la comunitat internacional per insistir que les institucions catalanes buscaran a partir d'ara la construcció de marcs legals per poder fer la consulta el 9 de novembre. "Fem una aposta profunda per la democràcia. Punt i apart, el procés segueix, anirem endavant i buscant en tot moment aquest acord que avui ens ha sigut negat, però sabent que al final, la voluntat del poble no la pot aturar una votació al Congrés", ha resumit.

"El temps demostrarà que s'han equivocat"

Mas ha remarcat que PP i PSOE podien haver permès la tramitació de la proposició del Parlament, perquè ho permet la Constitució, i ha opinat que "s'han equivocat i el temps ho demostrarà". En tot cas, ha reconegut que Catalunya no pot obligar a fer quelcom a algú que no ho vol fer, "sobretot si és molt més poderós".

I si han rebutjat la proposta, ha continuat, és perquè "tenen por a què el poble de Catalunya voti". PP i PSOE, ha dit Mas, tenen por "perquè saben que estan en fals respecte" als catalans.