L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha estat formalment citat pel Parlament després que aquest dimarts tots els grups parlamentaris hagin votat a favor de la seva compareixença a la Comissió d'Afers Institucionals. Tots han coincidit, a més, en demanar celeritat i la majoria han reclamat que la compareixença se substanciï aquesta mateixa setmana. En cas que no comparegui -no hi està obligat- o que les explicacions que doni siguin insuficients per als grups, ERC, ICV-EUiA, CUP, C's i PPC han anunciat que impulsaran una comissió d'investigació sobre el cas. Des de CiU, Jordi Turull s'ha mostrat convençut que l'expresident compareixerà "pel respecte que sempre ha tingut a aquesta cambra".

"La gent del país vol que s'expliqui, més enllà de les ratlles del comunicat", ha esgrimit el president del grup parlamentari de CiU, que ha afegit que la compareixença de l'expresident del Govern seria bona per a la política i per a la institució del Parlament. Ara bé, Turull ha criticat aquells partits que volen convertir una confessió de frau circumscrita, segons ell, a l'àmbit familiar dels Pujol en un cas de corrupció generalitzada a Catalunya. "Ens estan demostrant que no demanen la compareixença per conèixer les explicacions, sinó com a instrument per atacar altres objectius", ha afirmat en referència a les paraules anteriors dels portaveus del PPC, ICV-EUiA, C's i CUP.

El Partit Popular és l'únic que ha garantit que, comparegui o no Pujol, impulsarà una comissió d'investigació. El portaveu del grup, Enric Millo, ha explicat que volen arribar fins el fons de la qüestió. "Estem convençuts que els catalans no podrien suportar que aquest cas passi -com en altres ocasions- sense que s'hagi escatit l'abast i els autèntics responsables", ha indicat. El PPC sospita que, a més de Pujol, altres membres dels seus governs puguin estar implicats en assumptes que van més enllà d'una herència familiar. "Creiem que aquesta confessió probablement vagi més enllà de la figura del president", ha opinat.

Els populars també volen que la compareixença de Pujol es faci de manera urgent i afirmen que l'únic pitjor que una incompareixença seria que l'expresident es negués a respondre les preguntes dels diputats.

A més de votar favorablement a la compareixença de Pujol, ICV-EUiA també s'ha personat a la justícia amb una querella presentada conjuntament amb Podem i Guanyem, les plataformes de Pablo Iglesias i Ada Colau respectivament. Tot i el recorregut judicial que pugi tenir el cas, la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha reivindicat el paper del Parlament. "És o no és responsabilitat d'aquest Parlament saber si hi ha hagut tràfic d'influències, blanqueig de capital, suborn de funcionaris o malversació de fons al darrera d'aquesta evasió fiscal?", ha preguntat a la resta de diputats. A més de la necessitat d'escoltar les explicacions de l'expresident, Camats també està convençuda que Pujol ha de comparèixer per "dignitat", seva i del Parlament.

C's i la CUP han estat probablement els partits més crítics amb Pujol, amb el Govern i amb el sistema polític. El president de C's, Albert Rivera, ha subratllar les possibles vinculacions entre la fortuna dels Pujol i l'exercici de la presidència de la Generalitat durant 23 anys. De fet, Rivera està convençut que enlloc de 'cas Pujol' s'hauria de parlar de la confessió de l'expresident com el 'cas CiU', ja que la federació ha estat "robant" al capdavant del Govern durant "molts anys". Sobre l'expresident, Rivera ha afirmat que a altres "grans delinqüents", com el mafiós Al Capone, no se'ls va aconseguir "enxampar" per blanqueig de capitals o pels nombrosos delictes que havia comés, sinó per evasió fiscal. "Si algú ens vol fer creure que tot això és un debat sobre l'herència del senyor Pujol i del seu cunyat, que li expliqui el conte a algú altre", ha indicat.

Des de la CUP, Quim Arrufat ha posat en dubte tot el sistema democràtic en afirmar que hi ha instàncies polítiques i judicials que coneixien l'evasió fiscal de la família Pujol però han preferit amagar-la per obtenir-ne beneficis a canvi. "Qui ho sabia? Qui calla encara? Quantes instàncies judicials saben més i no diuen res? Quina intel·ligència espanyola en sap més? Quines famílies polítiques catalanes i espanyoles en saben més? Quantes decisions s'han pres en base a la por que algú parli?", s'ha preguntat.

PPC, ICV-EUiA, C's i CUP, a més d'ERC s'han mostrat obertament partidaris de constituir una comissió d'investigació en cas que Jordi Pujol no comparegui o bé que les seves explicacions siguin insatisfactòries. Necessitarien, però, el suport del PSC o de CiU per tirar-la endavant. Els socialistes s'han mostrat ambigus sobre aquesta qüestió. A la CAI, Marina Geli ni tan sols n'ha fet referència i, a la sortida de la reunió, ha indicat als periodistes que era una qüestió que el partit no descartava però que encara no s'ha abordat en profunditat. En tot cas, Geli confia que Pujol acabi compareixent i responent totes les preguntes. "Només la veritat ens farà creïbles", ha assegurat. Per al PSC, la compareixença s'hauria de substanciar aquesta mateixa setmana perquè "cada dia que passa, perdem temps".

Per últim, des d'ERC, Gemma Calvet ha demanat la compareixença de Pujol per "ètica" i ha instat l'expresident a atendre la sol·licitud del Parlament per fer "un servei a la veritat i al país". La diputada republicana ha reclamat que "es faci net" de pràctiques corruptes i immorals, fet pel qual és necessari que tota la activitat irregular surti a la llum. "Avui és un dia trist per nosaltres, perquè hem de demanar que comparegui una persona que ha estat president de la Generalitat durant més de 20 anys. Però és un dia bo per la democràcia perquè podem fer possible que el president Pujol vingui a fer un servei a la veritat". Calvet ha exigit que "es trenqui el silenci i es responguin totes les preguntes".