La policia espanyola ha obert des de l'any 2010 un total de 21 investigacions per suposats casos de corrupció a Catalunya, de les 306 obertes a tot l'estat per aquest cos de seguretat. En més del 80% d'aquests casos, un dels delictes investigats és el suborn passiu, seguit de la malversació, la prevaricació administrativa i el tràfic d'influències. A més, les comarques de Barcelona representen el 10% de les investigacions de la policia espanyola per delinqüència econòmica.

Durant aquest 2014, fins al setembre, la policia espanyol ha iniciat unes 1.100 investigacions en matèria de delinqüència econòmica, de les quals 662 ja s'han tancat. Això suposarà un increment considerable respecte l'any passat, quan s'han van tancar 663 en tot l'any. S'han investigat més de 10.000 persones i 5.300 empreses, i s'han fet 3.650 detencions. També s'han intervingut uns 19 milions d'euros en divises.

De tots els casos per corrupció, 306 des del 2010, 21 s'han obert a Catalunya. Aquest 2014 s'han obert de moment 67 casos.

Les dades les ha donat el director general de la policia espanyola, Ignacio Cosidó, durant la inauguració de la jornada sobre 'La lluita contra la delinqüència econòmica en un món global'. Cosidó ha felicitat la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) per la seva especialització i els seus èxits, així com les delegacions d'aquesta unitat a les diverses autonomies.

Per destacar la importància d'aquesta unitat, Cosidó ha volgut evidenciar que la delinqüència econòmica és una de les principals preocupacions de les democràcies occidentals, ja que mentre els delictes violents estan disminuint, els delictes econòmics, de 'guant blanc', estan augmentant. Tot i que només suposen poc més d'un 1% de tots els delictes i generen menys alarma que la violència, suposen més del 50% del cost total de l'activitat delictiva a la Unió Europea. A Alemanya s'ha calculat que van suposar un cost de 4.000 milions d'euros. A Espanya no hi ha càlculs oficials, però el cost total podria rondar els 1.000 milions, segons Cosidó. A més, el 37% de les grans empreses diuen que han estat víctimes d'algun delicte econòmic en els últims tres anys.

A la UE es calcula que el 2013 hi va haver un frau de l'IVA de 193.000 milions d'euros i el contraban de tabac va suposar 12.500 milions d'euros. A l'estat espanyol, aquest any 2014 s'han defraudat més de 111 milions d'euros a la Seguretat Social, i hi ha hagut 852 detinguts.

Cosidó ha dit que per millorar la lluita contra aquests tipus de delictes cal molta coordinació entre cossos policials, judicatura, organismes econòmics i altres països. Per augmentar la detecció del frau fiscal, la policia espanyola preveu augmentar la cooperació amb el Sepblac, organisme del Banc d'Espanya que investiga el blanqueig de capitals, la Tresoreria de la Seguretat Social i el Consell General del Notariat. En matèria de cooperació internacional, es crearan equips conjunts d'investigació, els primers dels quals seran amb Itàlia. També es podrà accedir al llistat de béns a l'estranger de les persones investigades, i un dels primers països en accedir-hi podria ser Andorra. Internament, la policia espanyola posarà en marxa un màster sobre delinqüència econòmica i es farà un ús intensiu de les xarxes socials per conscienciar i prevenir aquest tipus de delictes.

Així mateix, es vol reforçar la investigació en determinats camps com el de la propietat intel·lectual i industrial, el frau per internet, el duplicat de targetes bancàries, els casinos en línia i les monedes virtuals.