CiU i PP van unir ahir els seus vots al Parlament català per impedir que prosperés una reforma de la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) que han secundat tots els partits de l'esquerra i que pretenia prohibir que les escoles d'elit que segreguen alumnes per raó de sexe segueixin sent concertades. La proposició de llei de reforma de la LEC, que va defensar davant el ple del Parlament la diputada del PSC Rocío Martínez-Sampere, no va superar el debat de presa en consideració, ja que CiU i PPC van votar junts per tal que s'aprovessin les seves respectives esmenes a la totalitat.

ERC i ICV-EUiA van recolzar amb diversos matisos la modificació de la LEC que proposava el PSC, malgrat que van decidir votar a favor de la presa en consideració, mentre que Ciutadans (C's) es va abstenir. En el text, es preconitzava modificar l'articulat de la LEC amb la finalitat d'establir expressament el principi d'escolarització mixta com a requisit perquè les escoles privades puguin accedir a concerts econòmics amb el Departament d'Ensenyament de la Generalitat.

Si hagués prosperat aquesta modificació, les escoles d'elit que segreguen els seus alumnes per raó de sexe haurien resultat afectades i la Generalitat no els hagués renovat els concerts subscrits amb elles. La proposició de llei, a més, contemplava la possibilitat que els ajuntaments incrementessin la seva participació en la programació de l'oferta educativa en el moment de crear noves línies o suprimir-les.

En el transcurs del debat, el diputat de la CUP Quim Arrufat va carregar contra l'Opus Dei, al qual va qualificar de "secta religiosa" totalitària, elitista i classista.

No és la primera vegada

La unió de CiU i PP en l'àmbit de l'educació no és la primera vegada que es produeix al Parlament català. El ple va tombar fa un any una proposició de llei d'ICV-EUiA que també demanava modificar la LEC per impedir que els centres escolars que separen els alumnes per sexes puguin rebre concerts i partides de diners públics. Llavors, la proposta va rebre el suport explícit del PSC, la CUP i C's, però les esmenes a la totalitat presentades i aprovades per CiU i PP van impedit que la modificació dels ecosocialistes es continués tramitant al Parlament.

En aquella ocasió, el diputat del PP Fernando Sánchez Costa Va defensar que amb la modificació que es proposava estava en joc "si optem per la llibertat i l'elecció o la imposició". "A vostès els agrada decidir com ha de ser la societat des d'un despatx i nosaltres preferim que les famílies decideixin quina és la millor educació pels fills", va afirmar el popular.