La líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va advertir al president català, Artur Mas, que s'enfronta a "greus conseqüències" polítiques i legals, tant per a ell com al seu partit, si no suspèn la consulta del 9-N i la Generalitat segueix endavant amb els preparatius. Després que Mas assegurés divendres que segueix preparant el 9-N i que ha donat instruccions per estudiar accions jurídiques contra el Govern espanyol per "abús de poder", Sánchez-Camacho li va recordar que "l'Estat de Dret hi és per complir-lo, i qualsevol persona que no compleix la llei té conseqüències".

"Com a catalana, espero que Mas compleixi per segona vegada i acati les lleis que l'han fet president i ens han donat la democràcia a tots els catalans. Si no ho fa, tindrà greus conseqüències per a ell, el seu partit i també per a la societat catalana, a la qual no pot posar en perill", va dir la dirigent del PPC.

Sánchez-Camacho va reiterar que hi haurà "conseqüències evidents" per a Mas, que "no només seran polítiques, sinó també legals", si no suspèn el 9-N i ignora la impugnació d'aquest procés participatiu per part del Govern central davant el Constitucional.

Preguntada sobre quines conseqüències legals podrien produir-se, Sánchez-Camacho va evitar especificar, ja que "no es poden avançar escenaris", però va recordar que fins ara el Govern espanyol "ha actuat amb contundència i fermesa, d'una manera tranquil·la i serena, i ho seguirà fent".

"La llei es complirà amb tota la seva magnitud, sigui la que sigui. La democràcia es complirà a tot Catalunya i Espanya, i el seu gran valedor és el president Mariano Rajoy", va insistir la líder del PPC, qui va lamentar no obstant això que "la trajectòria de Mas demostra que intentarà fer qualsevol cosa, fins i tot vorejant la legalitat".

I el va acusar de "covardia", en "amagar-se" darrere dels funcionaris de la Generalitat, als quals "ja ha posat en risc". "Els hi va posar després de la primera impugnació i ho ha tornat a fer de forma més clara després de la segona", va afegir.

"Mas sabia perfectament que amb el segon 9-N fals o succedani estava posant en risc els funcionaris de la Generalitat i de les administracions locals, perquè podrien ser responsables legalment i penal", va explicar la dirigent, que va confiar que els funcionaris "compliran la llei i estaran al costat de la democràcia, i no d'un president que intenta incomplir les resolucions".

Per part seva, el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va reclamar al president del Govern i al de la Generalitat que renunciïn a les "posicions numantines" que han mantingut fins ara i acceptin dialogar una vegada passi el 9 de novembre.

Vies de solució

Hernando va destacar que el diàleg i la reforma constitucional que postula el PSOE són les úniques vies per resoldre la crisi política després que s'hagi arribat sense entesa a la data de la consulta.

Per al portaveu socialista, "cal baixar al fang de la política a buscar solucions polítiques, al diàleg, al pacte", després de retreure a Mas i Rajoy, "els que més responsabilitat" tenen per generar aquesta interlocució, que no ho estiguin fent.

"A partir del 10 de novembre, el que han de fer el PP i CiU és renunciar a les posicions numantines mantingudes fins ara, i en això estem disposats a aportar i acompanyar aquest procés", va destacar Hernando.