El Bestiari de Pere Quart conté uns versos dedicats a la vaca suïssa, que la presenten rebel. Afirma, per exemple: "prou, s'ha acabat! Aneu al botavant / vós i galleda i tamboret de fusta". I acaba dient: "Temps era temps hi hagué la vaca cega: / jo só la vaca de la mala llet". Si no fos mort des de 1986, gosaríem demanar permís al poeta per manllevar-li la troballa i dir que les que avui s'oferiran als ciutadans de Catalunya són les urnes de la mala llet.

No són urnes per saber exactament què pensa la gent de Catalunya sobre la pregunta que es formula. El percentatge que obtingui cada opció no té gaire importància, des del moment que els partits que haurien de defensar el no s'estimen més promoure el boicot a la votació mateixa, emparant-se en què ha estat suspesa pel Tribunal Constitucional. Només animen a la participació els defensors de la independència i la minoria confederalista localitzable a Unió i a Iniciativa. Per tant, la victòria aclaparadora del doble sí està cantada. I que no serà reconeguda com a un mandat popular, també. De fet, Artur Mas ja va dir que fins i tot la primera versió de la consulta, la que va motivar la primera suspensió, no hauria produït un mandat clar ateses les circumstàncies, i que el mandat només podrà sortir d'unes eleccions i només si es compleixen determinades condicions.

Llavors, quin és el tema? Què pot moure la gent a votar? I quina mena de recompte es farà? Comencem per la darrera qüestió. El recompte important serà el del nombre de participants, perquè aquesta és una consulta que el Govern de l'Estat ha intentat impedir de totes maneres, i que al final sembla que s'ha resignat a deixar que se celebri perquè usar la força de manera general contra tots els punts de votació seria un desastre.

Per tant, se sumen dos motius per anar a votar. Un és expressar el suport al procés sobiranista. L'altre, desafiar les maniobres del Govern central i la doble suspensió. Motius per no votar: que un no vol la independència, o bé (o també) que aquesta votació no serveix per a res. No genera un mandat polític imperatiu i és una mena de costellada. Motius per votar: que un està a favor d'un estat propi, o bé (o també) les ganes de castigar el Govern central per tants motius com ens n'ha donat, de l'economia a la corrupció passant per l'abús de majoria absoluta. Votar per fer una botifarra. El vot de la mala llet.

El que serà difícil, aquesta nit, és escatir quants n'hi ha de cada.