Els currículums de Primària i Secundària que cursen els alumnes catalans inclouran més hores lectives de matemàtiques, s'avaluarà la cultura religiosa i mantindran les matèries artístiques, segons va anunciar ahir la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau que va assegurar que un dels objectius dels dos currículums era "aprofundir en el model competencial, per garantir l'adquisició de les competències bàsiques per part de tots els alumnes". En concret, la consellera preveu incrementar en 175 hores el currículum de matemàtiques al llarg de tota l'etapa de Primària -passant de 3 a 4 hores a la setmana- i en 35 hores en Secundària, cicle en el qual també augmentaran en 35 les hores que es dedicaran a la primera llengua estrangera, generalment l'anglès.

Entre altres novetats, els currículums d'aquestes dues etapes d'ensenyaments obligatoris (que engloben des dels 6 als 16 anys) inclouran també una nova assignatura en Primària, denominada Educació en valors socials i cívics, i que en Secundària es dirà Cultura i valors ètics, en què s'inclourà cultura religiosa i pensament humanista i de base filosòfica, respectivament. Pel que fa a les llengües, el govern català vol que, una vegada finalitzada la Primària, es tingui "un ple domini de les dues llengües oficials (català i castellà) i un mínim coneixement d'una estrangera, que ha d'arribar al nivell A2", s'indica en la documentació facilitada per Ensenyament. Aquest nivell acredita que s'és capaç de comprendre frases i expressions quotidianes d'ús freqüent. A l'ESO, es pretén que els alumnes que finalitzin aquesta etapa puguin accedir a l'acreditació en llengües estrangeres als nivells A2, B1 i B2 del Marc Europeu de Referència en Llengües Estrangeres en francès i alemany. De fet, uns 1.500 alumnes catalans ja han realitzat fins ara un examen validat per professors de l'Institut Francès de Barcelona, per poder accedir a un d'aquests nivells, segons el seu grau de coneixement.

Més novetats

Per a l'anglès, s'optarà perquè els alumnes puguin acreditar el seu nivell d'estudis a través de les Escoles Oficials d'Idiomes, atès que no existeix en aquest idioma una entitat oficial similar a l'Institut Francès o al Goethe-Institut per a l'alemany, va indicar la consellera. Aquests canvis i novetats es plasmaran en sengles decrets de currículum de Primària i Secundària, previsiblement abans de l'estiu, segons va augurar Rigau. Respecte a l'adaptació del currículum de Batxillerat, la consellera va indicar que es donaria "màxima continuïtat" al mateix el pròxim curs i que es "compliran els requisits administratius" que estableix la Lomce i el decret posterior relatiu a aquesta etapa educativa, aprovat recentment pel ministre d'Educació, José Ignacio Wert.

El Departament d'Ensenyament ha programat presentacions a tot Catalunya en les quals es vol informar unes 10.000 persones relacionades amb el sector educatiu, dels aspectes destacats dels nous currículums. Rigau rebutja que els canvis en els currículums de Primària i ESO responguin a la necessitat d'adaptar-se a la Lomce i assegura que la seva conselleria treballa en la "simplificació" i "reformulació" dels mateixos pràcticament des de l'inici d'aquesta legislatura.