La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va recordar ahir a la Generalitat de Catalunya que la direcció de la política exterior li correspon a l'Executiu i va afegir que, si bé les comunitats poden tenir acció exterior, aquesta mai ha de suposar una "invasió" de la nacional. El Govern estudia la possibilitat de recórrer l'obertura de dues delegacions territorials de la Generalitat a Roma i Viena, així com la de presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei d'Acció Exterior catalana, tal com va anunciar aquesta setmana el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo. A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Sáenz de Santamaría va apuntar que l'Advocacia de l'Estat analitza el possible incompliment en la Llei d'Acció Exterior de Catalunya i en la normativa d'obertura d'ambaixades i consolats.

El Govern català va anunciar fa només uns dies que té com a objectiu multiplicar per deu el nombre de delegacions a l'estranger i arribar així a obrir un total de 50 a tot el món. "La direcció de la política exterior li correspon al Govern de la nació. Les comunitats autònomes, el Tribunal Constitucional ho ha deixat clar, poden tenir acció exterior però mai pot suposar una invasió de la direcció dels Estats", va subratllar la vicepresidenta de l'Executiu. Fonts del Govern van explicar que la idea era presentar aquests recursos i que s'estava estudiant quina és la fórmula per fer-ho, si bé davant el Tribunal Constitucional (TC) o davant el TSJC o en ambdós organismes. En principi, davant el Tribunal Constitucional es recorreria la Llei d'Acció Exterior catalana -per la qual cosa hi ha un termini de tres mesos des de la seva publicació- i el decret de creació de les delegacions territorials es recorreria davant el Tribunal Superior de Justícia, segons les mateixes fonts.

Més fiscals

El govern espanyol ha aprovat l'ampliació de la plantilla fiscal en 66 noves places, de les quals 11 serviran per reforçar la delegació de Catalunya. Barcelona i Terrassa rebran dos nous efectius cadascuna, mentre que Sant Feliu del Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Manresa, Sabadell, Vilanova i la Geltrú-Gavá, Girona i Reus en rebran un. Madrid i Andalusia són els altres dos territoris que més reforços rebran, ja que veuran incrementades les seves plantilles amb deu nous fiscals. Així ho va donar a conèixer aquest divendres el ministeri de Justícia després de la reunió celebrada pel Consell de Ministres.