El secretari general d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Ramon Espadaler, va manifestar que el seu partit no vol convertir-se en un "simple apèndix" d'un acord programàtic entre Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Espadaler es va mostrar disposat a debatre i a fer aportacions, però va deixar molt clar que no creu en una "adhesió gratuïta", sinó en una "suma responsable". El secretari general també es va referir a la crisi que passa la federació de Convergència i Unió, arran del vot diferenciat de dimarts al Congrés, i va confiar que després d'una reflexió se superarà "en positiu", tot i que es tracta d'una situació que "no es pot tornar a repetir".

Segons Ramon Espadaler, UDC "és un partit d'inspiració nacionalista, sobiranista i humanista", i en base a això va exposar que "no està disposada a esdevenir un simple apèndix d'un acord programàtic entre CDC i ERC". Així, va assegurar que "estem disposats a parlar, a debatre, a fer aportacions", però no "a sumar-nos acríticament a un acord que es pogués donar entre CDC i ERC", va etzibar.

És l'única referència que el secretari general d'Unió va fer a les eleccions autonòmiques del 27 de setembre, i és que bàsicament ha parlat de la crisi que viu la federació des del passat dimarts, quan CDC i UDC van votar de manera diferenciada al Congrés en l'admissió a tràmit del pacte entre PP i PSOE per combatre el jihaidisme.

Suport a Duran

Espadaler va voler mostrar el seu suport explícit al president del comitè de govern i del grup parlamentari, Josep Antoni Duran i Lleida, i va lamentar també que, amb la situació viscuda, s'hagués "qüestionat" la seva autoritat. Malgrat això, va manifestar que tenen la voluntat de debatre sobre el tema en la Comissió Executiva Nacional que dilluns celebrarà la federació.

"No es tracta de demanar explicacions o assenyalar culpables", va dir, sinó que cal "reflexionar sobre un episodi sense precedents" i que va afectar, a més del grup parlamentari, tota la federació de Convergència i Unió. En aquesta línia, el secretari general es va mostrar confiat que aquest episodi se superarà "en positiu" però que "no es pot tornar a repetir". La solució, va apuntar, s'aconseguirà "parlant, fent propostes de futur i tornant les coses al seu lloc", a més de "respectant i reconeixent les autoritats".

Finalment, Espadaler va subscriure les darreres paraules de Duran i Lleida, i va afegir que "hem de ser capaços, en el marc de la federació, de reflexionar-hi i que en un futur aquestes situacions no es tornin a reiterar", ja que "posen en qüestió, no només l'autoritat del president del grup parlamentari, sinó la credibilitat del grup parlamentari", un fet que "no és bo ni per CDC, ni per UDC, ni per la federació", va concloure.

Ramon Espadaler, acompanyat de Joana Ortega, va assistir ahir a una jornada de política municipal a l'Ajuntament del Pla de Santa Maria. Una trobada que va servir per començar a marcar els eixos dels programes electorals del partit de cara a les eleccions municipals del 24 de maig. El número dos d'UDC ha explicat que s'ha mantingut un debat "intens" sobre la nova legislació de la transparència, un dels punts que van marcar com a importants. L'altra clau serà "el suport a la família", pel qual "es pot fer molt des de l'àmbit local".