El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va obrir ahir una actuació d'ofici per garantir que el procés de matriculació escolar es farà "sense alteracions" i va demanar explicacions al ministre José Ignacio Wert sobre "la motivació político-administrativa per recórrer la preinscripció escolar". El defensor del poble català va informar que havia decidit actuar d'ofici "davant les disfuncions organitzatives que pugui ocasionar el recurs interposat pel Govern de l'Estat" davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el procés de preinscripció escolar a Catalunya. El motiu del recurs contenciós del ministeri demana prorrogar el període de preinscripció per poder informar l'alumnat de manera individualitzada sobre l'opció d'escollir el castellà com a llengua vehicular. "Aquesta imposició -segons el Síndic- podria resultar contrària a la mateixa jurisprudència" del Tribunal Constitucional (TC) i del TSJC. Per això, Ribó ja ha sol·licitat informació al Departament d'Ensenyament sobre "les mesures previstes perquè el procés d'inscripció no es vegi alterat".

Per la seva banda, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va tornar a garantir que les famílies podrien matricular els seus fills "sense problemes" per al pròxim curs en el mateix calendari i va confiar en "el seny" del TSJC. En declaracions a l'emissora RAC-1, Rigau va revelar que dimarts passat va mantenir "una conversa interessant" amb el ministre d'Educació, José Ignacio Wert. "La vaig tenir en castellà, però va ser clara i catalana. Li vaig dir que em semblava que no era correcte de lleialtat institucional anar per la via del contenciós sense haver parlat i li vaig dir que era un gran error. Em va semblar que el ministre no era prou conscient de l'abast del contingut", va explicar la consellera que considera que el ministre Wert havia fet una "operació fallida" i, ara, "això ja és un exercici de força, ni pedagògic ni normatiu", amb el qual, segons la consellera, "queda inaugurada la campanya per a les eleccions i queda inaugurat el final de la legislatura".

La consellera també va assegurar que malgrat el recurs del Govern central, la matriculació a les escoles de Catalunya es podria fer sense problema: "Es manté el mateix calendari. És una competència de la Generalitat", va sentenciar.

Més crítiques

El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) de Catalunya va acusar el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, de voler "desestabilitzar el funcionament dels centres educatius per la via judicial", en una maniobra que van considerar "una batalla electoralista". El MUCE, que agrupa federacions de pares i mares d'alumnes, sindicats de docents i associacions d'estudiants, va criticar el recurs contenciós presentat pel Govern central davant el TSJC contra la resolució de la Generalitat que regula les normes de preinscripció i matrícula d'alumnes a centres catalans per al curs 2015-2016. En un comunicat, el MUCE va advertir que "una vegada finalitzat el procés de preinscripció i matriculació de tota l'ensenyança obligatòria, aquesta mesura podria significar un retard en la planificació del pròxim curs, generant una sobrecàrrega en totes les propostes per al pròxim curs, incrementant el malestar i la incertesa en les famílies i professionals".

El MUCE també va recordar que el sistema d'immersió lingüística a les escoles de Catalunya havia donat "molt bons resultats, tant en l'aprenentatge de les llengües com per a la cohesió social".