El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, ha defensat el redactat de la pregunta sobre el procés que es planteja a la seva formació perquè "hi ha persones que de qualsevol manera no volen fer aquest camí". Espadaler, que reconeix els "elements de complexitat" de la pregunta, creu que cal donar seguretat a tots aquells que, si no tenen "certeses", poden acabar "foragitats cap a l'abstenció o cap a altres forces polítiques", i ha posat com a exemple Ciutadans. En una entrevista al 3/24 Espadaler ha assegurat que a Unió li preocupa més la "brúixola que el cronòmetre" i per això es desmarca dels terminis que pugui establir el full de ruta per caminar cap a l'estat propi.

Espadaler, en referència al redactat de la pregunta que es votarà diumenge vinent, ha recordat que en el procés són bàsics el diàleg, la seguretat jurídica i la cohesió social. I s'ha preguntat quina és "l'alternativa" a no fer-ho des del diàleg. "Si no fem les coses amb seguretat jurídica, cal que se'ns expliqui comes fa".

En aquest sentit, ha assegurat que la pregunta vol aportar "certeses" per a aquella part de l'electorat que "probablement en el full de ruta hi veu incerteses" i vol donar "agafadors" a aquestes persones. "Hi ha persones que de qualsevol manera no volen fer aquest camí". El secretari genral d'Unió creu que hi ha "el risc" que part de l'electorat vagi cap a l'abstenció o cap a "forces polítiques que pretenen ser renovadores com Ciutadans".

Sobre els ritmes i etapes que s'han d'anar cremant seguint el full de ruta del procés, Espadaler ha assegurat que a Unió li "preocupa més la brúixola que el cronòmetre i la nostra assenyala un nord molt clar". En aquest sentit, ha afegit que després del 27 de setembre cal seguir "mantenint aquest nord" i no "precipitar-ho en no se quants mesos".

Espadaler ha admès que la polèmica pregunta que se sotmetrà a votació entre la militància "té elements de complexitat però el procés en si és complex". En aquesta línia, ha volgut aclarir que els que votin 'sí' "votaran sí a plena sobirania, plena democràcia, seguretat jurídica, diàleg, marc europeu i cohesió". I alhora tots aquests que votin sí estaran diguent 'no' "al negatiu de tot això".