El cap de llista i nou líder de la CUP al Parlament, Antonio Baños, va afirmar que si hi ha una sentència o resolució que inhabiliti el president català o qualsevol altre càrrec electe, "no només caldrà desobeir-la, sinó ni tan sols considerar" el seu compliment.

Baños va advocar per la desobediència davant una possible sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que inhabiliti el president de la Generalitat i les dues conselleres imputades per la consulta alternativa del 9N, una actitud que ha estès a més supòsits.

Segons aquest mateix diputat de la CUP, la desobediència també "estaria justificada" si en el futur el president català és suspès per una resolució del Tribunal Constitucional -després de la reforma de la llei que regeix el funcionament d'aquest òrgan-, o si resulta inhabilitat qualsevol altre càrrec electe per impulsar el procés cap a la independència.

Sobre el comunicat emès pel TSJC en relació amb les concentracions de suport als imputats pel 9N, que va veure com un "atac" a la independència judicial, Baños va indicar que "el que exemplifica és que el sistema judicial espanyol no ha estat depurat, és hereu del franquisme i segueix instal·lat en les inèrcies de la dictadura i al servei dels poderosos".

"No s'han aixecat les catifes, que són plenes de pols, i això -va apuntar- comporta que tinguem un sistema judicial que des del segle XIX ha estat partícip i col·laborador de totes les repressions que hi ha hagut en aquest país, no únicament les produïdes durant el franquisme".

Per a aquest líder de la CUP, el sistema judicial està "viciat en origen" en no haver-hi "la separació de poders que ha d'existir en tota democràcia", i les persones que integren el poder judicial "tenen por a la gent del carrer i a les urnes, a més de a la independència de Catalunya".

Al seu entendre, l'absència d'una separació de poders efectiva conforma "una espècie de complot entre poders de l'Estat, cosa semblant a l''estrella de la mort' que es veu en 'la Guerra de les Galàxies', en què es troba el nucli de poder dur de l'Estat espanyol".

"És evident -va afegir- que el que temen el TSJC i el Consell General del Poder Judicial és la democràcia i els ciutadans, perquè si fossin realment independents no tindrien aquests tics d'autoprotecció una mica patètics".

Segons Baños, "posar les urnes mai pot ser delicte en cap circumstància, i encara menys quan és l'única solució, ja que l'Estat s'ha blindat per evitar que els catalans siguin consultats", i en aquesta situació, "no només no pot ser delicte sinó que és una obligació".

El cap de llista de la CUP ha matisat que "si nosaltres aquests dies ens mobilitzem, no és per protegir determinades persones, ni tampoc els seus partits, sinó que reclamem un dret bàsic com és el del sufragi i el de les societats a ser consultades quan els doni la gana".