C's i PP qüestionen que Forcadell pugui ser la presidenta "de tots"

Des del PSC, Iceta també retreu la segona part del discurs tot i que lloa la crida al "diàleg"

27.10.2015 | 07:33
Els diputats de JxSí i la CUP, aplaudint el discurs de Forcadell mentre la resta de partits es queden asseguts.

La cap de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, va posar en dubte que la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, pugui ser "la presidenta de tots". Irònicament, va apuntar que el primer discurs de la presidenta del Parlament "no ha decebut" i va lamentar que, tot i que d'entrada defensés un parlament per a tots, en parlar d'un Parlament per "declarar la independència", "exclou més de la meitat dels catalans", va advertir.
En aquest sentit, va reivindicar que la presidència del Parlament ha de ser "representativa, càrrec institucional i per moderar el país". "S'ha demostrat que Forcadell no és la persona més adequada". De fet, Arrimadas va posar en dubte que pugui canviar de "forma radical" la seva manera de ser d'ara endavant: "No era un discurs dirigit a tots i m'estranyaria que si camina la legislatura pugui ser presidenta de tots", va reblar.
Finalment, va afirmar que hauria preferit poder votar en contra per evidenciar el seu rebuig que fos Forcadell la presidenta, i no haver-ho de fer en blanc com permet només el reglament del Parlament.
Per la seva part, el líder del PSC, Miquel Iceta, va criticar que Forcadell dediqués part del seu discurs a fer una "proclama d'independentistes per a independentistes", i li va demanar que separi les seves idees polítiques de la seva funció al capdavant de la Cambra. Iceta va reconèixer que li va "agradar" la primera part del discurs, en què "parlava d'un parlament com a casa de tots, per a tots, de diàleg i acord". "Però no puc compartir la segona part, que és un discurs de part, una proclama d'independentistes per a independentistes", va dir per admetre que "hauria preferit que es mantingués el to institucional".
Encara que va dir no estar "preocupat", Iceta va confiar en el fet que Forcadell "sàpiga distingir el que és la seva funció com presidenta de les seves idees polítiques, que per legítimes que siguin, són només d'una part". El dirigent del PSC sí que va mostrar en canvi la seva preocupació per un inici d'una legislatura que "serà probablement molt molt curta si es compleixen els plans i el full de ruta de Junts pel Sí", a més que "podria no començar amb bon peu" davant els problemes per investir a un president de la Generalitat "amb majoria sòlida".
En canvi des del PP, el president del grup popular català, Xavier Garcia Albiol, va denunciar la "perversió i manipulació" del Parlament que ha començat a portar a terme, al seu parer, la nova presidenta de la cambra. Albiol va lamentar el seu discurs inicial, demostrant que és "la presidenta d'uns quants", i va avisar que no li permetran que "es desviï ni un sol centímetre del que ha de ser la labor del president del Parlament, que ha de ser complir amb el seu paper institucional i donar cobertura a totes les sensibilitats".
Albiol va recordar a Forcadell que menys de la meitat de catalans va donar suport a la independència i que el Parlament "ha de ser una institució de tots, dels que la voten i dels que no". Al seu parer, el seu discurs ha estat "del tot inadmissible", i va dir que els populars no estan "disposats a consentir que això es vagi repetint".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema