Tres joves van ser elegides avui reines del carnaval de Montevideo, el principal d'Uruguai, en una gala precedida per una forta polèmica pel nou reglament del certamen, que autoritza la participació de transsexuals, elimina el límit d'edat i permet presentar-se a persones amb discapacitat.

Pamela Blanco es va imposar als altres 36 participants, d'entre 18 i 47 anys i entre les que hi havia dues transsexuals -que no es van fer amb cap títol- i una jove sordmuda, qui finalment va obtenir un dels dos "vicerreinatos" de la categoria de carnaval.

"El carnaval és festa i la festa és inclusió", va dir a Efe sense contenir l'emoció Blanco, de 25 anys, que va ser coronada com a reina del carnaval, una de les tres categoria del Certamen Oficial de Reines de Carnaval, Trucades i escoles de Samba, celebrat a la nit d'aquest dilluns al Teatre d'Estiu de Montevideo.

Per a la jove, que després de cinc anys presentant-se al concurs per fi va poder arribar al més alt, el nou reglament és una nova visió que cadascú "pugui sentir-se bé en la seva millor versió" i viure la vida "com cada un tingui ganes ".

"Va canviar el reglament, l'escenografia, però va quedar espectacular, súper valent. Com més es puguin presentar, millor. Va ser polèmic abans de començar, després que va ser tot en la marxa tots ho acceptem i ens va semblar bàrbar", ha expressat per la seva banda Fiorella Sarabia, de 23 anys i regna en la categoria d'Escoles de Samba.

El novembre de l'any passat, Enrique Espert, president del grup Directors Associats d'Espectacles carnavalescos Populars de l'Uruguai (Daecpu), entitat que al costat de la intendència organitza diversos dels actes d'aquesta festa uruguaiana, es va mostrar contrari al fet que transsexuals puguin participar en el concurs de reines.

"La reina del Carnaval, que es triï com es va triar sempre. Si volen posar una reina trans, que facin un concurs trans", ha opinat.

El gerent d'esdeveniments del Govern departamental, Gerardo Reyes, va assegurar a Efe que avui va quedar comprovada "una festa d'inclusió, de barri i de ciutadania".

"Estem en 2016 i en aquest país tenim drets adquirits. I el que vam fer va ser involucrar aquests drets dins d'un reglament", ha afirmat.

Leticia Reis, de 34 anys i la tercera de les flamants monarques, en aquest cas representant de la categoria de Trucades, va reconèixer que el triomf va costar "molt temps d'estudi, assajos i d'aprendre sobre la cultura" a la qual representa, la de "la raça negra a Uruguai, el candombe i els ancestres africans".

Precisament, la desfilada de Trucades és el més emblemàtic del carnaval uruguaià i el de major apogeu de la festa -que aquest any tindrà lloc els dies 4 i 5 de febrer- i està protagonitzat pel candombe, gènere musical influenciat pels ritmes africans que van dur a Uruguai els esclaus africans a l'època colonial.

A més del títol, cadascuna de les tres reines i les primeres i segones vicerreinas van rebre diversos premis.

Serà el proper dijous quan sortirà al carrer la Desfilada Inaugural del Carnaval, en què les reines, les murgas, comparses, revistes i grups d'humoristes recorreran com és tradicional l'avinguda 18 de juliol de Montevideo.