La reunió entre els vicepresidents Oriol Junqueras i Soraya Sáenz de Santamaría a La Moncloa va acabar sense acords concrets i sense el compromís de tornar-se a reunir. Junqueras va condicionar la continuïtat del diàleg d'alt nivell a l'evolució de les demandes catalanes tractades en la reunió i al calendari electoral espanyol. En canvi, Sáenz de Santamaría es va mostrar més optimista davant la possibilitat de donar continuïtat a les reunions i va afirmar que s'ha obert una «via de diàleg» entre els dos governs que espera que sigui «estable», tot i admetre que, davant la proximitat del període electoral, no s'ha establert cap calendari de trobades. Els vicepresidents van acordar, a proposta de Sáenz de Santamaría, que es reuneixin els responsables de seguretat dels dos executius. Segons Junqueras, la trobada ha de servir per «avaluar o preparar» la convocatòria de la Junta de Seguretat, que no es reuneix des de fa set anys. Però la vicepresidenta espanyola va rebaixar les expectatives i va situar la convocatòria de la reunió en un futur.

La trobada de vicepresidents és fruit de la reunió de la setmana passada entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy. I només en va sortir un acord concret: la necessitat d'una reunió entre el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, i el conseller d'Interior, Jordi Jané. Junqueras va traslladar a la vicepresidenta la necessitat de convocar la Junta de Seguretat i va defensar que «la seguretat mai ha estat en funcions», rebatent així l'argument que un govern en funcions com l'espanyol no està capacitat per convocar aquesta reunió. «A més, els governs espanyols no porten set anys en funcions», va insistir.

Però segons la vicepresidenta, la reunió entre Jané i Fernández Díaz ha de servir per enfortir la col·laboració i treballar «des de ja mateix», però va deixar per un futur la possibilitat que hi hagi «un altre tipus de format», en referència a la Junta de Seguretat.

També hi va haver diferències en les interpretacions sobre la continuïtat de la reunió d'ahir. «Ja veurem en què es tradueix aquest diàleg», va assenyalar el vicepresident català, que va qualificar la trobada de «cordial i difícil». Tot i assegurar que la predisposició de la Generalitat és seguir parlant amb l'Executiu estatal en noves reunions durant «les properes setmanes o el proper mes», Junqueras va advertir que les futures trobades dependran de «l'evolució dels punts» que demana el Govern i del calendari electoral espanyol, que dilluns quedarà exposat a unes noves eleccions.