Ada Colau critica a l'ONU les polítiques d'acollida dels refugiats

L´alcaldessa denuncia el malestar social de la ciutadania i demana ampliar les competències per als governs locals

17.05.2016 | 07:29
Ada Colau critica a l'ONU les polítiques d'acollida dels refugiats

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va criticar ahir a les Nacions Unides el paper d'Europa en la crisi dels refugiats i va demanar que es produeixi «un canvi radical» en les mesures d'acollida en territori europeu. «Ens avergonyeix profundament que avui morin milers de nens i nenes, persones grans i malaltes, homes i dones ofegades en el nostre mar Mediterrani, passant fred o penitència a les fronteres d'Europa. No és propi de ciutats que volen ser del primer món i exemple dels Drets Humans», va dir l'alcaldessa.

La seva intervenció va ser durant la reunió preparatòria de la conferència Hàbitat III de l'ONU, que se celebrarà a Quito del 17 al 20 d'octubre amb l'objectiu de coordinar esforços entre els governs locals i regionals per a un desenvolupament urbà sostenible les pròximes dècades. Colau va participar en nom de les ciutats europees i va assenyalar que el progrés passa per la cooperació entre Estats i ciutats.

«Barcelona s'ofereix amb humilitat a cooperar perquè Quito no sigui una cita més de l'agenda internacional. Que Quito sigui un abans i un després», va reclamar l'alcaldessa de Barcelona, que també va alertar els seus homòlegs i representants territorials que totes les institucions estan patint una forta crisi de legitimitat.

Colau va recalcar que és una responsabilitat de «tots» reubicar, acollir i integrar les persones que criden a les portes d'Europa «fugint de la guerra i la misèria». «Per acabar amb les polítiques davant de la desigualtat o d'acollida dels refugiats hem de cooperar amb els estats. Si no ho fem, estem tots en joc. Ningú es deslliura», va insistir.

Colau va demanar més competències per als governs locals per «donar resposta als drets fonamentals dels ciutadans», encara que va matissar que les ciutats no pretenen «competir» amb els Estats ni buscar protagonisme gratuït. Barcelona, té una ciutadania «exigent» i «compromesa» que ha aixecat la veu i a la qual s'ha d'«escoltar i obeir».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema