Nens afectats per enterovirus, detectats a comarques de Girona

A tot Catalunya els casos ja arriben a 48, una vintena dels quals continuen ingressats

20.05.2016 | 10:16
Carlos Rodrigo, Josep Maria Argimon i Tomás Pumarola, durant la roda de premsa d´ahir.
Carlos Rodrigo, Josep Maria Argimon i Tomás Pumarola, durant la roda de premsa d´ahir.

El Departament de Salut ha elevat a 48 el nombre d'infants que han patit afectacions neurològiques agudes per un enterovirus. Alguns d'ells han estat localitzats a les comarques de Girona, tot i que la Generalitat no ha volgut determinar-ne el nombre. Del total de Catalunya, n'hi ha 21 que continuen ingressats i en concret, 2 a la Unitat de Cures Intensives (UCI). En aquesta xifra no s'inclou la nena que es troba ingressada a l'Institut Guttmann de Badalona, ja que ha estat diagnosticada amb un tipus de virus diferent i més agressiu que la resta, el D-68.

El Departament també va informar de la mort d'un infant a Tarragona amb un quadre clínic semblant, però no s'ha pogut determinar que la causa fos un enterovirus, va indicar el cap del servei de pediatria de l'Hospital Vall d'Hebron, Carlos Rodrigo. En qualsevol cas, va recordar que normalment aquest virus es comporta amb «absoluta benignitat» i provoca casos lleus, o fins i tot, asimptomàtics.

En total, dels 48 casos registrats en infants menors de 6 anys, n'hi ha 9 que han hagut de ser ingressats a la UCI i 5 han estat considerat greus. Rodrigo va explicar que s'han detectat casos a les quatre demarcacions de Catalunya. Pel que fa a la resta de l'estat espanyol, va confirmar que es va produir un cas de paràlisi flàccida aguda provocada per l'enterovirus D-68 a Saragossa. Malgrat que no hi ha notificació oficial de més casos d'enterovirus en altres hospitals espanyols, Rodrigo va dir que se'n podrien descobrir en les properes setmanes.

El cap de pediatria de Vall d'Hebron va recordar que els enterovirus són habituals a la primavera i l'estiu com a causants de la malaltia mà-peu-boca en infants. Rodrigo va remarcar que els símptomes per enterovirus considerats més greus són apnea, una respiració anòmala, dificultats en la parla o a l'hora d'empassar. No obstant això, va recomanar que si s'observen símptomes com febre o problemes respiratoris lleus es porti l'infant al pediatra per a una avaluació.

Rodrigo va revelar que el primer cas detectat amb afectacions neurològiques agudes va ser l'atribuïble a l'enterovirus D-68 al febrer, però va ser el 6 de maig quan l'Hospital Vall d'Hebron va alertar d'un augment d'infants amb afectacions neurològiques agudes derivades d'un enterovirus. A partir d'aquí, el Departament de Salut va engegar un protocol pediàtric i una comissió de seguiment, tal com va subratllar el sotsdirector del Servei Català de la Salut, Josep Maria Argimont. Abans del repunt de casos, el 27 de març es va conèixer la mort d'un infant a l'Hospital Sant Joan de Reus amb un quadre clínic similar al que presenten els casos greus de l'enterovirus A-71, és a dir, rombencefalitits. No es va poder confirmar l'enterovirus com a causa perquè les mostres es van recollir a posteriori, quan ja s'havia degradat la presència vírica.

D'altra banda, Argimon va voler traslladar un missatge de calma i va demanar a les famílies que portin els infants a l'escola o a les colònies d'estiu amb normalitat excepte si tenen febre, d'acord amb els procediments habituals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


Tiren a terra l´estàtua de Franco que s´exhibia al Born i l´ajuntament la retira

Tiren a terra l´estàtua de Franco que s´exhibia al Born i l´ajuntament la retira

La representació sense cap del dictador a cavall s'havia instal·lat dilluns en el marc d'una...

Puigdemont diu que està disposat a anar a la presó pel referèndum

Puigdemont diu que està disposat a anar a la presó pel referèndum

Avisa que si fos el cas seria "una barbaritat inexplicable" - En una entrevista a Vanity Fair...

El fiscal acusa Carme Forcadell de buscar «dinamitar» la Constitució

El fiscal acusa Carme Forcadell de buscar «dinamitar» la Constitució

La Fiscalia Superior de Catalunya presenta al TSJC la querella contra la presidenta del Parlament ...


Llum verda al Parlament per declarar nuls els consells de guerra franquistes

Llum verda al Parlament per declarar nuls els consells de guerra franquistes

Junts pel Sí, CSQP i la CUP impulsen una proposició de llei de reparació jurídica per restablir la...

Grimaldi Lines unirà Barcelona i Savona amb dos ferris setmanals

Grimaldi Lines unirà Barcelona i Savona amb dos ferris setmanals

Es tracta de la tercera ruta directa que ofereix la naviliera entre la capital catalana i Itàlia

Enllaços recomanats: Premis cinema