El síndic acusa Foment, Adif i Renfe de vulnerar els drets de les persones

Demana traspassar tot el servei ferroviari al Govern per acabar amb el tracte «vexatori» als usuaris

21.09.2016 | 00:00

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, va acusar ahir el ministeri de Foment, Adif i Renfe d'«atemptar contra els drets de les persones» per les múltiples avaries, incidències i retards que pateixen diverses línies de Regionals i Rodalies. Durant la presentació d'una anàlisi del funcionament de les línies R3, R12, R15 i R16, Ribó, acompanyat dels representants de tres plataformes creades per exigir la millora de la xarxa ferroviària catalana, va reivindicar el traspàs «total i integral» de les competències de gestió del servei de trens a la Generalitat.
«A mitjans d'octubre, presentarem al Parlament un informe sobre els drets de les persones en els serveis ferroviaris a Catalunya», va anunciar el síndic. En el document d'anàlisi presentat pel síndic s'han recollit les deficiències que, segons diverses plataformes d'usuaris, presenten les R3, R12, R15 i R16.
La portaveu de l'associació «Perquè no ens fotin el tren», Montse Ayats, va reclamar que es compleixin els desdoblaments parcials «previstos i promesos» a la R3, que comunica l'àrea de Barcelona amb el Pirineu, i la millora del manteniment de la línia per «garantir una fiabilitat més alta de l'actual». Ayats va demanar a la Generalitat una racionalització dels horaris per adaptar-los «a les necessitats de la gent del territori» i va criticar els problemes d'accessibilitat de la línia. «No ens serveix de res que Renfe digui que està complint el 40% dels compromisos que té per al 2020 quan a la R3 l'accessibilitat als trens és zero».
D'altra banda, la representant de «Trens Dignes», Montse Castellà, va afirmar que han aconseguit que hi hagi una nova freqüència a última hora de la nit a la línia R16, que connecta Barcelona amb Tortosa i Ulldecona, i una rebaixa de les tarifes «gràcies a la pressió i ajuda del síndic». A més, va dir que estan assolint una progressiva renovació de la flota de trens, «insuficient i lenta encara», i que han aconseguit que, a partir de l'1 de novembre, l'Euromed es pari a l'estació central de l'Ebre, a l'Aldea.
No obstant això, Castellà va mostrar el seu malestar per la falta de trens els matins a la R15 per desplaçar-se a Barcelona, amb gairebé quatre hores d'espera entre un tren i un altre, i els retards a l'R16. «Entre l'11 de juliol i l'11 de setembre, s'han produït 20.116 minuts de retard a l'R16, uns 14 dies de retard acumulat», va expressar Castellà, que va comunicar que des de la plataforma «no accepten els nous horaris en vigor des del 5 d'agost», va afegir.
Per la seva part, el portaveu de «Trens Dignes a Lleida», Marc Tostado, va denunciar la falta de freqüències de la R12, que connecta l'Hospitalet amb Lleida, asseverant que «és la que menys en té a Catalunya, amb un tren cada sis hores en direcció a Barcelona», i la reducció de la velocitat en el tram entre Lleida i Mollerussa.
El síndic va dir que les «greus deficiències» que pateix el servei es deuen a la falta d'inversions a la xarxa de Rodalies i Regionals, i va reclamar la implementació de les mesures que recull l'informe.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


Santi Vila celebra l´èxit dels «perfils centristes» a Euskadi i Galícia

Santi Vila celebra l´èxit dels «perfils centristes» a Euskadi i Galícia

En una piulada a Twitter, espera que els resultats marquin el començament d'«un cicle nou»

L´equip espanyol de gimnàstica rítmica repetirà a la campanya de Nadal de Freixenet

L´equip espanyol de gimnàstica rítmica repetirà a la campanya de Nadal de Freixenet

L'empresa vol reconèixer la medalla de plata aconseguida per les esportistes a les olimpíades de Rio

La Generalitat ultima un pla per millorar en la lluita contra els senglars

La Generalitat ultima un pla per millorar en la lluita contra els senglars

Les zones on aquests animals han provocat més danys són les comarques de Girona, la Catalunya...


Piqué denuncia una extorsió de CDC a la constructora OHL

Piqué denuncia una extorsió de CDC a la constructora OHL

Segons el diari "El Mundo", el responsable hauria estat l'extresorer del partit, Andreu Viloca

Milers de firmes per acabar amb el malbaratament de menjar als col·legis

Milers de firmes per acabar amb el malbaratament de menjar als col·legis

La campanya d'una mare empordanesa ha rebut el suport de més de 220.000 persones i arribarà al...

Enllaços recomanats: Premis cinema