El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, no va participar a la concentració en defensa dels càrrecs electes sobiranistes investigats que es va realitzar a Barcelona, ja que ho va fer en una altra sobre el mateix tema que s'havia convocat a la seva localitat natal, Amer.

Des d'allà, Puigdemont va advertir que Catalunya decidirà "a les urnes i lliurement" el seu vincle amb Espanya i va assegurar que espera que, des de Madrid, "sentin, escoltin i atenguin" aquesta veu.

"Aquest és un clamor que s'ha sentit a tot arreu, de manera molt forta a Barcelona, però també a tot Catalunya, a cada racó on hi hagi un demòcrata", va manifestar el president català. Carles Puigdemont va considerar que les mobilitzacions d'ahir van ser una reacció contra "els que volen resoldre pels tribunals o altres mètodes situacions que només admeten una resolució política" i evitar "que aquest país decideixi quin vol que sigui el seu vincle amb Espanya".

Puigdemont va defensar la compatibilitat d'acudir al seu "compromís" amb Amer i participar en "un acte de reafirmació de solidaritat amb tot aquella gent que, avui, a Catalunya, s'està mobilitzant activament" en defensa de les seves institucions.

Crida a la responsabilitat

El president també va fer una crida "a la responsabilitat" a totes les formacions del Parlament, i en especial a la CUP, per aprovar els pressupostos de la Generalitat, en una "última oportunitat" en la qual espera que els independentistes "no fallarem", va dir.

Segons Puigdemont, tot això indica que si hi ha acord en matèria pressupostària "i en l'objectiu final de la legislatura", els independentistes "de qualsevol tendència no escatimaran a aquest govern l'eina indispensable per culminar el procés cap a la independència".