Els grups de Junts Pel Sí (JxSí) i de la CUP van presentar ahir una proposició de llei que regula la creació de l´anomenat impost d´actius improductius, que grava béns de luxe i que tindrà un mínim exempt de 500.000 euros o de 100.000 euros, sense incloure immobles, i el tipus màxim del qual serà de l'1%. En un comunicat, les dues formacions van informar que ja han registrat la proposició per la qual es gravaran béns immobles, embarcacions, cotxes de luxe i aeronaus que estan a nom de persones jurídiques però que no s´usen per a activitats econòmiques, sinó amb fins particulars.

Aquesta era una de les mesures fiscals acordades entre el Govern, JxSí i la CUP en el marc de la negociació dels pressupostos per al 2017, encara que les parts van acordar tramitar el nou impost mitjançant una llei específica.

La proposició de llei es va presentar ahir, just un dia abans que el Govern aprovi avui els pressupostos per al 2017, ja que les dues normatives es tramitaran en paral·lel. Tot i que el Govern sosté en que no es tracta d´un impost a les grans fortunes, perquè Catalunya no té competències per a això, en la pràctica l´impost pot afectar a persones amb rendes molt altes que inclouen actius d´aquest tipus a nom de societats, malgrat que siguin d´ús particular, per evitar pagar l´Impost de Patrimoni.

Segons van dir les formacions en dos comunicats, gravarà la tinença de quatre tipus d´actius: immobles, vehicles de motor «igual o superior a 200 CV», embarcacions d´oci «de vuit metres d´eslora o més», i aeronaus. «En tots els casos es tracta de béns que no realitzen cap activitat econòmica o servei públic, que es destinen a activitats o usos privats, o que es llogar als propietaris o socis de l´entitat vinculades als actius»

JxSí i la CUP es proposen que l´impost estigui en vigor ja el 2017 -es meritaria el 30 de juny de cada any- i han deixat fora de l´impost a les administracions públiques, les representacions diplomàtiques o les oficines consulars a Catalunya i també els béns de fundacions, ONG i entitats sense ànim de lucre. L´impost tindrà un tipus impositiu progressiu «amb un màxim de l'1 %», però no precisa quina capacitat recaptatòria pot tenir, segons el comunicat.

A més, l´impost «neix de la voluntat explícita d´augmentar la progressivitat del sistema fiscal català i la seva equitat, centrant la mirada en la redistribució necessària per lluitar contra l´evident desigualtat que s´eixampla dia a dia entre els més rics i els més pobres del nostre país», van argumentar afegint que hi ha impostos similars a Noruega o Holanda.

Per la seva part, la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, va donar per acabades les «modificacions» en el projecte pressupostari de l´any que ve per aconseguir el vistiplau de la CUP. Finalment, el portaveu d´ERC, Sergi Sabrià va destacar i lloar que els del 2017 seran els pressupostos «més socials de la història».