JxSí i la CUP presenten l'impost sobre avions, iots, immobles i cotxes de luxe

S´aplicarà a partir de 500.000 euros, 100.000 si no incorpora un immoble, i el tipus màxim serà de l´1%

29.11.2016 | 08:29

Els grups de Junts Pel Sí (JxSí) i de la CUP van presentar ahir una proposició de llei que regula la creació de l´anomenat impost d´actius improductius, que grava béns de luxe i que tindrà un mínim exempt de 500.000 euros o de 100.000 euros, sense incloure immobles, i el tipus màxim del qual serà de l'1%. En un comunicat, les dues formacions van informar que ja han registrat la proposició per la qual es gravaran béns immobles, embarcacions, cotxes de luxe i aeronaus que estan a nom de persones jurídiques però que no s´usen per a activitats econòmiques, sinó amb fins particulars.

Aquesta era una de les mesures fiscals acordades entre el Govern, JxSí i la CUP en el marc de la negociació dels pressupostos per al 2017, encara que les parts van acordar tramitar el nou impost mitjançant una llei específica.

La proposició de llei es va presentar ahir, just un dia abans que el Govern aprovi avui els pressupostos per al 2017, ja que les dues normatives es tramitaran en paral·lel. Tot i que el Govern sosté en que no es tracta d´un impost a les grans fortunes, perquè Catalunya no té competències per a això, en la pràctica l´impost pot afectar a persones amb rendes molt altes que inclouen actius d´aquest tipus a nom de societats, malgrat que siguin d´ús particular, per evitar pagar l´Impost de Patrimoni.

Segons van dir les formacions en dos comunicats, gravarà la tinença de quatre tipus d´actius: immobles, vehicles de motor «igual o superior a 200 CV», embarcacions d´oci «de vuit metres d´eslora o més», i aeronaus. «En tots els casos es tracta de béns que no realitzen cap activitat econòmica o servei públic, que es destinen a activitats o usos privats, o que es llogar als propietaris o socis de l´entitat vinculades als actius»

JxSí i la CUP es proposen que l´impost estigui en vigor ja el 2017 -es meritaria el 30 de juny de cada any- i han deixat fora de l´impost a les administracions públiques, les representacions diplomàtiques o les oficines consulars a Catalunya i també els béns de fundacions, ONG i entitats sense ànim de lucre. L´impost tindrà un tipus impositiu progressiu «amb un màxim de l'1 %», però no precisa quina capacitat recaptatòria pot tenir, segons el comunicat.

A més, l´impost «neix de la voluntat explícita d´augmentar la progressivitat del sistema fiscal català i la seva equitat, centrant la mirada en la redistribució necessària per lluitar contra l´evident desigualtat que s´eixampla dia a dia entre els més rics i els més pobres del nostre país», van argumentar afegint que hi ha impostos similars a Noruega o Holanda.

Per la seva part, la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, va donar per acabades les «modificacions» en el projecte pressupostari de l´any que ve per aconseguir el vistiplau de la CUP. Finalment, el portaveu d´ERC, Sergi Sabrià va destacar i lloar que els del 2017 seran els pressupostos «més socials de la història».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


Enric Millo va assegurar que el Govern central «manté la mà estesa»
L'Estat parla de diàleg secret amb Catalunya i Puigdemont ho nega

L'Estat parla de diàleg secret amb Catalunya i Puigdemont ho nega

Millo afirma que estan «absolutament bolcats per buscar un camí de sortida» i que hi ha contactes...

Catalunya i Occitània pacten defensar el corredor mediterrani

Catalunya i Occitània pacten defensar el corredor mediterrani

Les dues regions defensaran projectes comuns i actuar com una veu única davant d'Europa

Mor l´exregidora de Torredembarra que va destapar el cas del 3%

Mor l´exregidora de Torredembarra que va destapar el cas del 3%

Montserrat Gassull va denunciar comissions il·legals relacionades amb l'obra pública per finançar...

L´Estat aposta per «parlar més» abans de la reunió entre Rajoy i Puigdemont

L´Estat aposta per «parlar més» abans de la reunió entre Rajoy i Puigdemont

De Vigo diu que «la recuperació de la confiança» requereix més diàleg abans de produir-se la trobada


Puigdemont: "La llei ha de condemnar delinqüents, no encotillar drets"

Puigdemont: "La llei ha de condemnar delinqüents, no encotillar drets"

El ministre Catalá diu a Barcelona que "tots els advocats i polítics han de defensar l'estat de...

Mas acusa l´Estat de vincular Catalunya amb la violència per justificar «una intervenció»

Mas acusa l´Estat de vincular Catalunya amb la violència per justificar «una intervenció»

Albiol replica a l'expresident que «alguns desitgen que l'exèrcit entri per la Diagonal» però...

Enllaços recomanats: Premis cinema