JxSí i la CUP presenten l'impost sobre avions, iots, immobles i cotxes de luxe

S´aplicarà a partir de 500.000 euros, 100.000 si no incorpora un immoble, i el tipus màxim serà de l´1%

29.11.2016 | 08:29

Els grups de Junts Pel Sí (JxSí) i de la CUP van presentar ahir una proposició de llei que regula la creació de l´anomenat impost d´actius improductius, que grava béns de luxe i que tindrà un mínim exempt de 500.000 euros o de 100.000 euros, sense incloure immobles, i el tipus màxim del qual serà de l'1%. En un comunicat, les dues formacions van informar que ja han registrat la proposició per la qual es gravaran béns immobles, embarcacions, cotxes de luxe i aeronaus que estan a nom de persones jurídiques però que no s´usen per a activitats econòmiques, sinó amb fins particulars.

Aquesta era una de les mesures fiscals acordades entre el Govern, JxSí i la CUP en el marc de la negociació dels pressupostos per al 2017, encara que les parts van acordar tramitar el nou impost mitjançant una llei específica.

La proposició de llei es va presentar ahir, just un dia abans que el Govern aprovi avui els pressupostos per al 2017, ja que les dues normatives es tramitaran en paral·lel. Tot i que el Govern sosté en que no es tracta d´un impost a les grans fortunes, perquè Catalunya no té competències per a això, en la pràctica l´impost pot afectar a persones amb rendes molt altes que inclouen actius d´aquest tipus a nom de societats, malgrat que siguin d´ús particular, per evitar pagar l´Impost de Patrimoni.

Segons van dir les formacions en dos comunicats, gravarà la tinença de quatre tipus d´actius: immobles, vehicles de motor «igual o superior a 200 CV», embarcacions d´oci «de vuit metres d´eslora o més», i aeronaus. «En tots els casos es tracta de béns que no realitzen cap activitat econòmica o servei públic, que es destinen a activitats o usos privats, o que es llogar als propietaris o socis de l´entitat vinculades als actius»

JxSí i la CUP es proposen que l´impost estigui en vigor ja el 2017 -es meritaria el 30 de juny de cada any- i han deixat fora de l´impost a les administracions públiques, les representacions diplomàtiques o les oficines consulars a Catalunya i també els béns de fundacions, ONG i entitats sense ànim de lucre. L´impost tindrà un tipus impositiu progressiu «amb un màxim de l'1 %», però no precisa quina capacitat recaptatòria pot tenir, segons el comunicat.

A més, l´impost «neix de la voluntat explícita d´augmentar la progressivitat del sistema fiscal català i la seva equitat, centrant la mirada en la redistribució necessària per lluitar contra l´evident desigualtat que s´eixampla dia a dia entre els més rics i els més pobres del nostre país», van argumentar afegint que hi ha impostos similars a Noruega o Holanda.

Per la seva part, la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, va donar per acabades les «modificacions» en el projecte pressupostari de l´any que ve per aconseguir el vistiplau de la CUP. Finalment, el portaveu d´ERC, Sergi Sabrià va destacar i lloar que els del 2017 seran els pressupostos «més socials de la història».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


L'exresponsable del Palau de la Música, Fèlix Millet.
Millet i Montull van desviar 2,5 milions per a fer obres a casa

Millet i Montull van desviar 2,5 milions per a fer obres a casa

Els pèrits confirmen que els acusats van carregar reformes particulars del Palau de la Música

Puigdemont demana una adhesió massiva al Pacte Nacional pel Referèndum

Puigdemont demana una adhesió massiva al Pacte Nacional pel Referèndum

Forcadell assegura que la consulta «és farà» perquè «la societat catalana és imparable» · Rovira...

L´home més poderós s´ha fet petit

L´home més poderós s´ha fet petit

L'arrogància quan va començar la investigació s'ha tornat humiliació així que ha començat el...

«Satisfacció» entre els floristes pels sis milions de roses venudes

«Satisfacció» entre els floristes pels sis milions de roses venudes

El sector atribueix la "fidelitat" del client a les bones xifres de vendes, malgrat que es preveia...


Puigdemont insta a demostrar que Catalunya té el llibre i la rosa com a «armes més poderoses»

Puigdemont insta a demostrar que Catalunya té el llibre i la rosa com a «armes més poderoses»

El president de la Generalitat es mostra convençut que la festa de Sant Jordi serà reconeguda com...

Pedro Sánchez veu Catalunya com «una nació» en una Espanya «nació de nacions»

Pedro Sánchez veu Catalunya com «una nació» en una Espanya «nació de nacions»

?El candidat a dirigir el PSOE diu des de Barcelona que cal reconèixer el principat «com el que...

Enllaços recomanats: Premis cinema